Аварийни мостове заплашват трафика в Русенско

Аварийни мостове застрашават автомобилното движение в Русенския регион, алармира областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев. Три от сводовете на Дъговия мост по международния път София - Букурещ са напукани. По съседния Гредови мост липсват елементи от конструкцията му, а Сарайският мост по алтернативното трасе през западна промишлена зона потъва и е подпрян със скеле от 15 г. "Макар и на третокласен път, мостът при село Кацелово e пред пропадане, а е единствената връзка в района", допълни губернаторът.

Мостовете са част от републиканската пътна мрежа, за която се грижи Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Преди 2 години е подменена скъсана фуга на Гредовия мост с отпуснатите 78 000 лв. от АПИ. Като част от рехабилитацията на бул. "България" Дъговият мост още не е довършен и от 5 г. Пътната агенция не може да намери фирма изпълнител. Холдинг "Пътища" фалира и не приключи ремонта. Реконструкцията на 8 км отсечка се финансираше с над 4,6 млн.лв. от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.

Сарайският мост по бул. "Трети март" е отворен само за леки автомобили и камиони до 10 тона. За ремонта му община Русе търси 2 млн. лв. по европейски програми. Съоръжението е укрепено спешно с отпуснатите 65 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС. Въпреки металните подпори обаче, деформациите по конструкцията продължават да се увеличават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони