Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Георги Свиленски: БСП ще внесе искане за оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов

Китайка се озова в болница, след като куче падна на главата ѝ (ВИДЕО)

Д-р Адам Персенски: Данъкът върху вредните храни ще е до 10% от цената им

Интервю на ДИАНА ТЕНЧЕВА със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски за идеята на ведомството да въведе „акциз“ върху вредните храни, за проверките за пушене и за общественото здравеопазване

– Д-р Персенски, как стигнахте до идеята производителите на вредни храни да плащат „акциз“, ако продуктите им съдържат над 5 грама сол?
– Идеята е в съвсем суров вид, дори в зародиш. Според нея храните, които водят до нездравословен начин на живот и оказват негативно влияние върху здравословното състояние на нацията, трябва да бъдат обложени с данък. Той ще е минимален – под 10% от стойността на продукта. Съответно крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. За нас е много важно фирмите с такава продукция да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на солените храни води до социалнозначими заболявания. Не става дума само за атеросклерозата, но и за затлъстяването, високото артериално налягане и др. Затова както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на тези храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа.

– Освен чипса, дайте пример и за други вредни солени храни.
– Всички, които съдържат повече от 5 грама сол и вредни мазнини. А за тях и другите съставки с опасно за здравето въздействие отдавна има научни доказателства, т.е. няма никакво съмнение. Самите фирми много добре знаят, че съдържанието на част от продуктите им наистина води до заболявания.

– Производители биха контрирали, че сиренето има доста сол, но такава е технологията на производството му. И те ли ще трябва да плащат „акциз“?
– Конкретно за сиренето и други подобни храни ще трябва да се произнесат експертите. Ако трябва за определени храни, чиято технологична направа е изключение, ще заложим друга стойност за допустимо съдържание на сол. Но както е доказано, че цигарите са вредни, същото трябва да се осъзнае и по отношение на солта. Спомням си още от студентските години, че дневната доза сол трябва да е до 5 грама, а някои продукти я съдържат в по-малко от 100 грама.

– Да не забравяме, че консумираме и много добавена сол, както не спират да повтарят кардиолозите.
– Точно така. Има обаче заместители на натриевия хлорид и това е калиевата сол. Ако производителите сметнат, че новият „данък“ би довел до по-големи разходи, отколкото ако вложат в продуктите си калиева сол, тогава да предприемат тази промяна в производството. Така ще си спестят плащането на „акциза“.

– Дания и Унгария вече са въвели данък „чипс“. Значи появата на новия налог е въпрос само на местното законодателство и няма нужда да питаме ЕС дали може да го сторим, така ли?
– За реализиране на предложението ще направим проучване на европейското законодателство и практиката в тази област. Ще проведем консултации и с Министерството на финансите. Действията на МЗ ще бъдат в съответствие с ангажиментите на България като член на ЕС, няма да се допуснат нарушения на основните принципи на свободно движение на стоки и услуги.

– Водили ли сте разговори с производители на солени храни и какво е тяхното мнение?
– Не, все още не. Вие, медиите, реагирахте много бързо на нашето намерение и веднага го оповестихте. По тази причина все още не сме го обсъдили с Министерството на земеделието, чиято Агенция по храните ще даде много важно становище по казуса.

– Сигурно очаквате подкрепа от пациентски организации и майки, които в последните години активно застават зад биохраните?
– И с тях все още не сме разговаряли, но се надявам да ни подкрепят. Дано българите разберат желанието ни да намалим консумацията на сол. А средствата, които ще постъпят с „данъка“, ще отиват в държавния бюджет, както е с акцизите върху цигарите и алкохола. Тепърва ще говорим по темата и с Министерството на финансите.

– То, като чуе идеята за приходи в хазната, едва ли ще е против?
– Да, най-вероятно ще са доволни. Нашата цел е не да наложим данъка, който ще донесе финансови ползи, а да стимулираме модела на здравословно хранене. После – всеки сам да избере дали да купува вредни продукти, или не. Нека обаче хората помнят, че по процент затлъстели възрастни и деца България е на едно от водещите места в Европа. Категорично една от причините е не само недостатъчната физическа активност, но и вредният начин на хранене.

– Наскоро санитарните инспектори поискаха да влизат в барове и кръчми заедно с полицията, защото нарушители клиенти им налитат на бой, пък и контрольорите нямат право да искат документи за самоличност (т.е. няма как и да съставят акта за глобата). Какво ще предприемете срещу тези проблеми?
– Не е проблем проверките да се извършват съвместно със служители на МВР, но има доста порочни практики. До мен стигнаха доста сигнали от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и граждани за толерирани заведения, които са били предупреждавани за предстоящите инспекции. Това е недопустимо. Явно в закона има пропуски, макар той вече да е доказал ефективността и ползата си.

– Ще има ли наказани в РЗИ за изтичането на информация къде ще се правят проверки за пушене на закрито?
– Ако подадените сигнали се докажат, да. А имаме пристигнали такива от много РЗИ. От цялата страна. Сами обаче знаете, че подобно нарушение трудно се доказва.

– С предложение на „Атака“ се прави пореден опит за либерализиране на режима за пушене на закрито. Очаквате ли цигарената забрана да падне в зала, при положение че здравната комисия отново застана зад ограничението?
– Надявам се то да остане. Цялото ръководство на МЗ е против промяна в режима. Очакваме и парламентът да потвърди мярката, която е в името на здравето на българите.

– Вашият ресор е общественото здраве. Над какви други промени, свързани с него, работите в момента?
– МЗ има много програми, които се изпълняват. Целта ни е те да са ефективни, да постигнем реална превенция и профилактика. Защото профилактиката е много по-евтина от самото лечение, макар и по-обхватна и по-трудна. Установим ли едно заболяване рано, за лекуването му, просто казано, ще похарчим 20 пъти по-малко.

– От години само половината от осигурените българи отиват на задължителния профилактичен преглед. Кога ще се промени това?
– Проблемът е много сериозен, ще разчитаме на вас, медиите, да обяснявате колко важна е профилактиката. На семейните лекари също. Има много начини за разяснителни кампании. Най-важното е хората да знаят, че профилактичните прегледи са напълно безплатни за тях, защото ги поема здравната каса.

– Догодина Глобалният фонд ще спре да ни осигурява средства по програмата за превенция на ХИВ вируса. Готово ли е МЗ да поеме новия разход?
Да, ще разполагаме с финансиране до края на годината. Дори то трябваше да прекъсне още миналата година, но фондът го удължи. МЗ вече е планирало отделянето на необходимите средства от догодина, така че програмата няма да спре да действа. Но финансирането на лечението и сега се поема от ведомството – годишно отделяме почти 20 млн. лева за него. Фондът отпуска пари само за профилактика, изследвания и диагностика.

– Вредни са всички храни, съдържащи над 5 грама сол и лоши мазнини

– Имаме сигнали, че е изтичала информация в кои заведения ще се правят проверки за пушенето

НАШИЯТ ГОСТ

Адам Персенски е роден на 29 април 1969 г. в Ардино.
Завършил е гимназията с преподаване на чужди езици „Хр. Ботев” в Кърджали. А през 1996 г. – Медицинския университет в Пловдив.
Има специалност по обща хирургия и здравен мениджмънт.
Бил е лекар реаниматор в центъра за спешна помощ в Ардино, работил е като ординатор хирург в хирургично отделение на многопрофилната болница в града, след което става негов началник. От юни 2012 г. до избирането му за зам.здравен министър е управител на болницата в Ардино.
Женен, с две дъщери.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.