Бум на битки в Украйна преди мирната среща

Ден преди мирната среща на върха в Минск днес воюващите страни в Украйна засилиха сраженията. В атаките през вчерашния ден загинаха поне 20 души, предаде АФП.

Ракетни удари по команден център на украинската армия в Краматорск и по околни населени места убиха 7 цивилни и 4-ма войници. Ранените сред населението и армията са съответно 26 и 32-ма. Градът е извън фронтовата линия, далеч от позициите на опълченците и под контрола на киевските сили от лятото, когато се водиха сражения за него, но бунтовниците се оттеглиха. Президентът Петро Порошенко обяви, че Краматорск е обстрелван от руски системи "Торнадо" от позиции в района на Горловка и обвини за атаката опълченците, които отхвърлиха обвиненията. Малко по-късно украинският Генщаб уточни, че е стреляно от системи "Смерч", а не "Торнадо".

Същевременно доброволческият батальон "Азов", съставен от крайни националисти, подкрепящи силите на Киев, тръгна в контранастъпление източно от Мариупол. "Завзехме селата Широкине, Павлово, Коминтерново. Настъпваме към Новоазовск", обяви командирът на "Азов" Андрий Билецки, който е и депутат. Опълченците тръгнаха през миналия месец в офанзива срещу южния пристанищен град Мариупол, разположен на ключова позиция между контролираните от бунтовниците територии и Крим, присъединен от Русия през миналия март.

Вчера пък Русия започна две мащабни военни учения с участието на близо 3000 бойци и над 250 единици военна техника. Едните маневри се провеждат в Крим на полигона "Ангарский". В тях са включени над 600 бойци от бреговата охрана на руския Черноморски флот и повече от 50 единици техника. Над 2000 войници от разузнавателните и специалните подразделения и 200 единици бойна техника пък участват във второто учение в Южния военен окръг.

Контактната група за Украйна се събра вчера в Минск за последни опити за изглаждане различията по мирното споразумение преди очакваната днес среща там на лидерите на Германия, Франци, Русия и Украйна.

Си Ен Ен допусна гаф, като обяви украинската армия за "проамериканска". "Обама обмисля въоръжаването на проамериканските войски", бе изписано на екраните по време на новинарска емисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят