Съдиите ще избират заместниците на председателя на ВКС

Съдиите във Върховния касационен съд (ВКС) да избират сами заместниците на председателя Лозан Панов. Това е предложил самият той на пленум на ВКС, на който вчера подписа акта си за встъпване.

„Съдебната институция е демократична. Възприемам идеята за съдийското самоуправление. Затова се обърнах към позицията на съдиите“, обясни Панов. Той уточни, че съзнава рисковете от подобно решение. „Възможно е да се избере човек, който е най-удобен за съдиите, но аз изразих своята позиция – той трябва да е добър юрист, човек с авторитет, който отстоява позициите на отделението, но и мотивира колегите си“, допълни Панов.

Помолен да коментира предложението на главния прокурор само шефът на ВКС да разрешава СРС за магистрати, Панов каза: „Не съм сигурен, че процедурата, която съществува трябва да бъде променена. Тя функционира“.

Запитан и как ще отговори на уверението на адвоката на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, че ВКС ще отмени 4-годишната му присъда, Панов заяви: „Всеки може да говори, когато има трибуна. Гарантирам, че делото ще бъде разгледано от независим съд“. След това обеща журналисти да присъстват на разпределението на делото. „Доверието в съдебната система не е високо. Начинът да бъде върнато е с публичност“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини