Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Вучич: Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас

„Левски“ с нов шеф и спонсор за ЧНГ

Д-р Даниела Дариткова: България е страната с най-малък брой случаи на морбили в Европа

Половин милион българи застрашени от свлачища

Над 520 000 българи живеят в райони с активни свлачища или такива, които могат всеки момент да се активизират. Това съобщи за „Труд“ зам. регионалният министър Николай Нанков. Данните са от актуализиращата се в момента Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата до 2020 година, която скоро ще бъде приета от правителството.

В България са регистрирани 1850 свлачища, но броят на онези, които имат нужда от спешно укрепване в момента, е около 200. Точната бройка ще стане ясна до месец. Най-опасно след последните дъждове е положението в Черноморския регион, в Смолянско и Кърджалийско.

Регионалното министерство обаче не разполага със средства за превенция и укрепване. „Бюджетът за тази дейност за 2015 г. е 1,250 млн. лв. и той е предварително разпределен между три предприятия за геозащита по силата на рамков договор с тях“, каза по-рано през деня пред Дарик радио зам.-министърът.

Укрепването само на последните свлачища ще струва поне 45 млн. лева, смята Нанков. Сумата е двукратно по-голяма от онази, за която говореше преди дни регионалният министър Лиляна Павлова. Според нея за спешни дейности по свлачищата трябваха 20 млн. лв. Затова Павлова посочи, че ще се искат пари от европейския фонд „Солидарност“, и призова областните управители да събират информация и заявки от кметовете, тъй като срокът за кандидатстване пред фонда е 27 март. Част от парите, които ще отпусне фонд „Солидарност“, обаче ще отидат за настаняване на хората от пострадалите райони, а не за укрепване на самите свлачища. В бюджета на оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. са предвидени 19,7 млн. евро за превенция за свлачищата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.