Тома Биков: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата

Путин и Макрон обсъдиха съвместната хуманитарна операция в Сирия

Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Труп край Морска гара, рибари го видели

Началникът на КАТ- Габрово разпространи обръщение, че не е арестуван

Внимание туристи! Глоби и отнемане на книжки ако шофирате с джапанки в Гърция

Влак в Гърция прегази и уби двама имигранти, трети е сериозно ранен

Съюзът на учените: Професори и доценти масово плагиатстват. Развива се гугъл наука

Професори, доценти, асистенти и студенти масово плагиатстват, преписват чужди цитати и участват във фалшиви съавторства на научни трудове. За това предупредиха от Съюза на учените, които се събраха в аулата на Софийския университет, за да обсъдят промените в закона за академичните звания

„Всички плагиатстват и е необходимо в правилника към закона да се запишат клаузи за спазване на научната етика и морал”, предложи професорът медик Дамян Дамянов, ръководител на съюза и зам.-председател на БАН. Той представи подробен анализ на „произведените” учени от 2011 г. до сега. Тогава влезе в сила новият закон, който закри Висшата акредитационна комисия (ВАК) и започна свободното производство на титли.

„Има т.нар. гугъл наука, при която директно се преписва информация от интернет”, каза проф. Борислав Тошев и също призова за обща нетърпимост към подобни прояви. Стана ясно, че и много политици и бизнесмени се възползвали от „вратичките” и прибавяли по някоя бърза научна титла към името си.

Преди влизането на този закон съотношението между доценти и професори е било 4 към 1, а сега е 1,23 на 1. Вузовете са основният източник на бързо производство на кадри със съмнителни научни постижения, докато институтите още удържали на натиска, сочи анализът. Липсвали сериозни критерии в хуманитарните и обществените науки.

Никой от учените не бил за връщането на ВАК и на централизирания съветски модел, но всички искат минимални национални критерии за съответната степен – доктор, доктор на науките, доцент, професор и т.н. Това няма да лиши висшите училища от правото да имат свои изисквания за хабилитациите на преподавателите, нито ще забави процедурите. Националните изисквания обаче гарантират, че титлата отговаря на световните стандарти. Само така ще спре обезценяването на научния труд, категорична е академичната общност. На събранието присъства и лидерът на ДПС и член на просветната парламентарна комисия Лютви Местан, който е за изцяло нов закон за академичния състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.