Условна присъда за магистрат

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва Бойко Борисов

Босненската и хърватската полиция арестуваха 20 трафиканти на нелегални преселници

ГЕРБ: Заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Съюзът на учените: Професори и доценти масово плагиатстват. Развива се гугъл наука

Професори, доценти, асистенти и студенти масово плагиатстват, преписват чужди цитати и участват във фалшиви съавторства на научни трудове. За това предупредиха от Съюза на учените, които се събраха в аулата на Софийския университет, за да обсъдят промените в закона за академичните звания

„Всички плагиатстват и е необходимо в правилника към закона да се запишат клаузи за спазване на научната етика и морал”, предложи професорът медик Дамян Дамянов, ръководител на съюза и зам.-председател на БАН. Той представи подробен анализ на „произведените” учени от 2011 г. до сега. Тогава влезе в сила новият закон, който закри Висшата акредитационна комисия (ВАК) и започна свободното производство на титли.

„Има т.нар. гугъл наука, при която директно се преписва информация от интернет”, каза проф. Борислав Тошев и също призова за обща нетърпимост към подобни прояви. Стана ясно, че и много политици и бизнесмени се възползвали от „вратичките” и прибавяли по някоя бърза научна титла към името си.

Преди влизането на този закон съотношението между доценти и професори е било 4 към 1, а сега е 1,23 на 1. Вузовете са основният източник на бързо производство на кадри със съмнителни научни постижения, докато институтите още удържали на натиска, сочи анализът. Липсвали сериозни критерии в хуманитарните и обществените науки.

Никой от учените не бил за връщането на ВАК и на централизирания съветски модел, но всички искат минимални национални критерии за съответната степен – доктор, доктор на науките, доцент, професор и т.н. Това няма да лиши висшите училища от правото да имат свои изисквания за хабилитациите на преподавателите, нито ще забави процедурите. Националните изисквания обаче гарантират, че титлата отговаря на световните стандарти. Само така ще спре обезценяването на научния труд, категорична е академичната общност. На събранието присъства и лидерът на ДПС и член на просветната парламентарна комисия Лютви Местан, който е за изцяло нов закон за академичния състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.