МВР получи автомобили от Международната организация по миграция (СНИМКИ)

Два случая на заушка в Търговищко Заболели са жени с имунизации

Радикално лява групировка стои зад бомбената атака срещу гръцка телевизия, твърдят разследващи

Европейците пият средно по 140 халби бира годишно

Премиерът Борисов: Новият участък от „Струма“ ще облекчи значително трафика по един от най-натоварените маршрути на Балканите

Цвета Караянчева връчи на доц. д-р Бони Петрунова наградата „Чудесата на България“ в категория „Археолог на годината“

Пак измамиха жена от Попово да даде пари на престъпници 2500 лв. оставила жертвата пред вратата си

В МВР се събира щаб във връзка с усложнената зимна обстановка

Изгоряха колите на двама ключови свидетели по „Суджукгейт“

Пожарникар ранен при гасене

Съвместно патрулиране от три европейски страни отново в Банско

С цветна програма бе открита Работилницата на Дядо Коледа в Благоевград

Вицепремиер и министър раздадоха подаръци на деца в Монтана

Социална кухня бе открита в двора на столичния храм „Св.Св. Кирил и Методий“ (СНИМКИ) Ще работи до Великден

Фалстарт на сайта за електронни винетки Недостъпна е формата за конвертиране от хартиен стикер

Съюзът на учените: Професори и доценти масово плагиатстват. Развива се гугъл наука

Професори, доценти, асистенти и студенти масово плагиатстват, преписват чужди цитати и участват във фалшиви съавторства на научни трудове. За това предупредиха от Съюза на учените, които се събраха в аулата на Софийския университет, за да обсъдят промените в закона за академичните звания

„Всички плагиатстват и е необходимо в правилника към закона да се запишат клаузи за спазване на научната етика и морал”, предложи професорът медик Дамян Дамянов, ръководител на съюза и зам.-председател на БАН. Той представи подробен анализ на „произведените” учени от 2011 г. до сега. Тогава влезе в сила новият закон, който закри Висшата акредитационна комисия (ВАК) и започна свободното производство на титли.

„Има т.нар. гугъл наука, при която директно се преписва информация от интернет”, каза проф. Борислав Тошев и също призова за обща нетърпимост към подобни прояви. Стана ясно, че и много политици и бизнесмени се възползвали от „вратичките” и прибавяли по някоя бърза научна титла към името си.

Преди влизането на този закон съотношението между доценти и професори е било 4 към 1, а сега е 1,23 на 1. Вузовете са основният източник на бързо производство на кадри със съмнителни научни постижения, докато институтите още удържали на натиска, сочи анализът. Липсвали сериозни критерии в хуманитарните и обществените науки.

Никой от учените не бил за връщането на ВАК и на централизирания съветски модел, но всички искат минимални национални критерии за съответната степен – доктор, доктор на науките, доцент, професор и т.н. Това няма да лиши висшите училища от правото да имат свои изисквания за хабилитациите на преподавателите, нито ще забави процедурите. Националните изисквания обаче гарантират, че титлата отговаря на световните стандарти. Само така ще спре обезценяването на научния труд, категорична е академичната общност. На събранието присъства и лидерът на ДПС и член на просветната парламентарна комисия Лютви Местан, който е за изцяло нов закон за академичния състав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.