Български бездомници скитат из Великобритания

Десетки са нашенците, които се скитат бездомни на острова. Това потвърди консулът ни във Великобритания Мария Ангелиева, пише "Монитор". По думите й най-тежкият проблем за институциите ни в Обединеното кралство, са бедстващите българи, изпаднали по един или друг начин в хуманитарна криза.

Проблемът се е изострил в началото на 2015 година. Мнозина пристигнали на Острова с надежда за по-добър живот и работа, но останали излъгани. Голяма част от тях останали без покрив над главата си. Най-честият случай е с нашенци, които имат далечен познат или роднина, вече установен на Албиона, който им обещал помощ за квартира и работа. При пристигането в Англия обаче този въпросен човек или изобщо не се появявал и не отговарял на мобилния си телефон, или се отмятал от думите си и отказвал съдействие. Хората, които пристигат, обикновено са отчаяни от безпаричие и липса на работа в родината, не говорят английски език и са покрили разходите си по пътуването чрез заеми от познати. Те нямат изход, нямат и надежда, констатираха дипломатите ни. След като изхарчели и последната лира за хляб и легло и не успявали да си намерят работа, обикновено стигали до посолството ни. От там консулска служба се заемала да им помогне да стигнат до приют, или да се свържат с роднини, които да им изпратят пари, за да се върнат в България.

Обикновено обаче място в приютите няма, а повечето от тези хора няма към кого да се обърнат за финансова помощ. Най-тежките случаи са с българи, които се скитат по улиците на Лондон. Фондацията Thames Reach, която подпомага бездомни хора, оказва съдействие за временно настаняване или екстрадиране в България. Ако изпадналият в беда българин е наркоман или има психологични проблеми, по време на обратния полет за родината, бива придружен и от социален работник. Много сме благодарни за доброто сътрудничество с неправителствената организация, която вече е подала ръка на десетки нашенци, коментираха от посолството. Дипломатите признават, че те самите нямат големи правомощия, за да окажат помощ на бездомни българи. И предупреждават сънародниците ни, които възнамеряват да заминат на гурбет в кралството, да проверят всичко внимателно и да си заделят допълнителни пари за черни дни или обратен билет.

Мнозина пристигнали на Острова с надежда за по-добър живот и работа, но останали излъгани. Голяма част от тях останали без покрив над главата си. Най-честият случай е с нашенци, които имат далечен познат или роднина, вече установен на Албиона, който им обещал помощ за квартира и работа. При пристигането в Англия обаче този въпросен човек или изобщо не се появявал и не отговарял на мобилния си телефон, или се отмятал от думите си и отказвал съдействие. Хората, които пристигат, обикновено са отчаяни от безпаричие и липса на работа в родината, не говорят английски език и са покрили разходите си по пътуването чрез заеми от познати.

Те нямат изход, нямат и надежда, констатираха дипломатите ни. След като изхарчели и последната лира за хляб и легло и не успявали да си намерят работа, обикновено стигали до посолството ни. От там консулска служба се заемала да им помогне да стигнат до приют, или да се свържат с роднини, които да им изпратят пари, за да се върнат в България. Обикновено обаче място в приютите няма, а повечето от тези хора няма към кого да се обърнат за финансова помощ. Най-тежките случаи са с българи, които се скитат по улиците на Лондон. Фондацията Thames Reach, която подпомага бездомни хора, оказва съдействие за временно настаняване или екстрадиране в България.

Ако изпадналият в беда българин е наркоман или има психологични проблеми, по време на обратния полет за родината, бива придружен и от социален работник. Много сме благодарни за доброто сътрудничество с неправителствената организация, която вече е подала ръка на десетки нашенци, коментираха от посолството. Дипломатите признават, че те самите нямат големи правомощия, за да окажат помощ на бездомни българи. И предупреждават сънародниците ни, които възнамеряват да заминат на гурбет в кралството, да проверят всичко внимателно и да си заделят допълнителни пари за черни дни или обратен билет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят