„Уолстрийт джърнъл”: България e мястото с най-ниски данъци

Чужденците, които искат да намалят данъка върху доходите си, трябва да се преместят в България, пише авторитетното издание „Уолстрийт джърнъл” в коментар за доклада на компания AIRINC, която събира и анализира данни за международната мобилност.

"Няма място, напълно свободно от данъци, но някои страни могат да предложат по-добра данъчна структура за пришълци и България е една от тях", се казва в статията.

Изследването на AIRINC обхваща 125 страни, които са сравнени по пределни данъчни ставки – процентът, с който се облага 1 допълнителен долар доход за висококвалифициран, семеен, чуждестранен специалист. То не включва страни като Саудитска Арабия и Кувейт, където доходите на чужденците не се облагат с персонален данък. Важно за хората, предпочитащи да развиват международна кариера е също, че редица страни – от САЩ до Еритрея, облагат и доходите на гражданите си зад граница. Тези плащания идват като „допълнение” към данъците, дължими в страната по месторабота.

Резултати от доклада сочат, че България и Казахстан са топ данъчни дестинации с плоска ставка от 10%. Следват Гватемала – с 11,5%, Русия – с 11,7% и Боливия – с 14,2% пределна данъчна ставка.

„Най-негостоприемна” е данъчната система на Словения, където пределното облагане е 61,1%. Петицата се допълва от Белгия – 59,6%, Португалия – 59,1%, Финландия - 56% и Франция – 54,1%. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес