На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Лавина от гарантирани влогове в банките

С 2,5 млрд. лв. се е увеличила сумата на гарантираните депозити (до 196 000 лв.) в банките за една година на фона на опразнения заради КТБ Фонд за гарантиране на влоговете, който виси и с 2 млрд. лв. държавен заем. Това сочи статистиката на БНБ, публикувана вчера.

Само през последните три месеца на 2014 г. парите по гарантираните влогове в банките са нараснали с 883 млн. лв. Така по сметките, които се ползват с държавна защита, вече има натрупани близо 35,4 млрд. лв.

В същото време общият ръст на депозитите в банковата система на годишна база е по-малък от този на защитените с 1,57 млрд. лв., като са достигнали 39,27 млрд. лв. Според финансисти това се дължи на раздробяването на големите депозити на по-малки, за да се вместят в гарантирания размер.

Например броят на сметките, по които има между 10 и 200 хил. лв., се е увеличил с 56 369 спрямо декември миналата година. Само в последното тримесечие депозитите със суми в този диапазон нарастват с 23 111.

В същото време към края на миналата година депозитите, в които има по 1 млн. лв., или повече от 1 млн., са 615, което е намаление със 70 през последното тримесечие на м.г. Спрямо декември 2013 г. спадът е със 119.

Депозитите между 500 хил. и 1 млн. лв. са 1038 към края на 2014 г., или спад с 229 за тримесечие. При депозитите между 200 и 500 хил. лв. намалението е с 1399 до 5819 броя, като спрямо края на 2013 г. тези сметки са с 1486 по-малко.
Другата група депозити, при които има намаление, са тези с малки суми до 1000 лв. За година те са се стопили със 573 904 броя до 8,15 милиона.

Според финансиста Красимир Ангарски тези тенденции отразяват притесненията на гражданите след затварянето на КТБ. „Хората са си разбили депозитите, за да бъдат в рамките на гарантирания размер”, обясни той. В същото време тези, които имат малки суми в банка, са решили да ги изтеглят или да обединят няколко по-малки депозита в един.

Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч” също е на мнение, че хората са разхвърлили депозитите си в няколко банки. „Гражданите станаха по-чувствителни към гаранцията на влоговете”, коментира той. В същото време сметките над 196 000 лв. в КТБ са извадени от статистиката и това също води до намаляване на броя на големите депозити.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.