Арестуваха румънски ексминистър за пране на пари

По обвинения в пране на пари и използване на служебното си положение за лична облага в Румъния беше арестувана депутатката Елена Удря, съобщи АП.

Бивш министър на туризма и регионалното развитие (1999-2012) и кандидат на президентските избори през ноември, както и доскорошен лидер на дясноцентристката партия „Народно движение“, 41-годишната Удря стана известна благодарение на близките си връзки с президента Траян Бъсеску (2004-2014).

На изборите за държавен глава, спечелени от Клаус Йоханис, Удря не успя да стигне до втори тур.

Адвокатът на бившия министър потвърди, че Удря е задържана за 24 часа, след като пристигнала в управлението за борба с корупцията, за да даде показания. Ден по-рано румънският парламент позволи депутатката да бъде съдебно преследвана и арестувана по три дела.

Прокурорите обвиняват Удря за недекларирани приходи, пране на пари, взимане на подкупи от стотици хиляди евро, както и в участие в незаконосъобразна сделка за софтуер за училищата.

Днес Удря ще бъде изправена пред Върховния касационен съд с предложение за налагане на мярка предварителен арест за срок от 30 дни, пише в. „Ромъния либера“.

В. „Гъндул“ допълва, че чера тя е прекарала над 10 часа в антикорупционната прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят