Делян Добрев: Бритиш петролиум ще разгледа възможностите за участие в конкурсите за Силистар и Терес

„Бритиш петролиум“ ще разгледа всички възможности за участие в конкурса за разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ в Черно море. Това заяви директорът по международните проекти за проучване за нефт и газ в британската компания Ричард Херберт по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. Добрев и Станков са в британската столица Лондон, за да представят пред Международната петролна седмица възможностите за участие в конкурса за двата блока в Черно море.

От „Бритиш петролиум“ заявиха, че наблюдават внимателно региона на Черно море още от началото на 90-те години, защото смятат, че геологията му е изключително сходна с Каспийския регион. От своя страна Делян Добрев запозна представителите на компанията, че находището „Силистар“ е с приблизителна големина 7 000 кв. км., а блок „Терес“ е около 4 000 кв. км. От „Бритиш петролиум“ проявиха интерес към възможностите на инфраструктурата за пренос на газ предвид очакваните добиви от региона на Черно море. В отговор Добрев ги информира, че България разполага с добре развита газопреносна система, както и че страната ни е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. След изграждането на връзките, капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. кум. м/годишно, увери още Добрев. В допълнение зам.-председателят на Управителния съвет на от Булгартрансгаз Делян Димитров информира, че е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен, което допълнително разширява възможностите пред компаниите, които ще работят в региона.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков информира представителите на „Бритиш петролиум, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ ще бъде предоставено за срок от 5 години като може да бъде удължен два пъти за по 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес