Одобрена е българската позиция за неформалното заседание на Европейския съвет

Правителството одобри позицията на България за участие в неформалното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 12 февруари в Брюксел. Участие в него ще вземе министър-председателят Бойко Борисов.

Държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС ще обсъдят темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна.

Очаква се приемането на изявление, насочено към защита на основните общоевропейски ценности и противодействие на тероризма с три основни акцента – сигурност на гражданите, превенция срещу радикализацията и сътрудничество с международните партньори.

Предвижда се в рамките на заседанието да се проведе дискусия за Икономическия и паричен съюз, с фокус върху причините за неговото създаване и развитие, анализ на причините и последиците от икономическата и финансова криза, както и изграждането на визия за следващите десет години.

Правителството одобри и позицията на България за предстоящото на 17 февруари заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси.

На него ще бъде обсъдена работата по предложението за регламент за Европейския фонд за стратегически инвестиции. Министрите на финансите ще коментират и заключения относно Доклада по механизма за ранно предупреждение за 2015 г. и Годишния обзор на растежа. ЕКОФИН ще разгледа и препоръки по освобождаването от отговорност на ЕК по изпълнението на бюджета на ЕС за финансовата 2013 г. и насоките за бюджет '2016. Председателят на Групата на високо ниво ще представи първия доклад за оценка на действащата система за собствени ресурси и анализа на последните предложения за реформа на системата.

Министерският съвет се запозна и с доклади за резултатите от проведените заседания на три Съвета на ЕС – ЕКОФИН на 27 януари, „Правосъдие и вътрешни работи” на 29-30 януари и по земеделие и рибарство на 26 януари.

На срещата си финансовите министри на ЕС обсъдиха предложението на ЕК за създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции. Обект на разговори бяха и основните приоритети в областта на икономическите и финансови въпроси, заложени в работната програма на Съвета по време на Латвийското председателство, както и работната програма на ЕК за 2015 г. Дискутирано беше съобщението на ЕК за преглед на правилата за икономическото управление на ЕС (т. нар. 6-расk и 2-расk). Комисията представи и съобщението си за използването на гъвкавост в рамките на съществуващите правила на Пакта за стабилност и растеж, прието през януари т. г.

Основна тема на дискусията на министрите на вътрешните работи беше борбата с тероризма. Общите действия на държавите-членки ще бъдат насочени към превенция на радикализацията, засилването на обмена на оперативна информация, своевременно идентифициране на маршрутите на терористите и борбата с трафика на огнестрелните оръжия. В рамките на заседанието се състоя среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на държавите от ЕС със страните от Източното партньорство – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Направен беше преглед на постигнатото в областта на реформите в съдебната система, правоприлагането и борбата с корупцията в тези страни.

На заседанието на министрите на земеделието от ЕС Комисията представи актуална информация за тенденциите на пазара, включително и предвид предприетите мерки за смекчаване ефектите от руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС. Отчитайки предприетите от ЕК мерки, държавите-членки изразиха притеснение, че те може да се окажат недостатъчни за смекчаване на последиците от ембаргото. Министрите призоваха за допълнителни мерки за секторите на млякото и млечните продукти, плодовете и зеленчуците и свинското месо чрез разширяване на обхвата на някои мерки и диверсифициране на използваните инструменти.

По инициатива на министър Десислава Танева, съвместно с министъра на земеделието на Румъния, в дневния ред на заседанието бе включен документ с предложения за въвеждане на допълнителни мерки в сектора на млякото и млечните продукти, тъй като за двете държави извънредните мерки в този сектор бяха неприложими. Десет държави отделни мерки, а две изразиха цялостна подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини