120 регистъра и набори от данни ще бъдат публикувани в отворен формат

Министерският съвет прие Списък с набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат. Предложението беше изготвено в изпълнение на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г., в която една от целите е „Подобряване на обмена на данни и публикуване на наличната публична информация в отворен формат“.

Европейското законодателство от 2013 г. въвежда изискване организациите от публичния сектор да публикуват обществената информация, която събират и поддържат, в отворен, машинночетим формат, който позволява повторна употреба. Във връзка с транспониране на директивата, към момента е подготвен проект на закон за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществената информация. С предоставянето на информацията в отворен формат значително ще се подобри достъпа до обществена информация на гражданите и бизнеса и използването й за търговски и нетърговски цели.

Списъкът съдържа 120 регистъра и набори от данни, които следва да бъдат публикувани в отворен формат. Сред тях са Административният регистър, статистически данни за пътно-транспортните произшествия, регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медикосоциални грижи и диализните центрове, регистърът на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържища и данни от информационната система на Комисията, регистърът на обществените библиотеки, списък на училищата и детските градини, нивото на замърсяване на атмосферния въздух, централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, ежемесечни таблици на населението по постоянен и настоящ адрес, списък на летищата и сезонните разписания на полетите, свободните места, обявени в бюрата по труда, консолидиран национален туристически регистър, централен регистър „Общински дълг” и др.

Всички решения на министерски съвет можете да видите тук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини