Кметът Димитър Николов: Честит празник на буквите, бургазлии!

Библиотеката в Монтана получи за 24 май книги на Радичков

Новият Civic Type R чупи рекорди Спортният модел на Honda се доказва по пистите като най-бързия сериен автомобил с предно предаване

Солистка на операта грабна наградата на Бургас

28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

120 регистъра и набори от данни ще бъдат публикувани в отворен формат

Министерският съвет прие Списък с набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат. Предложението беше изготвено в изпълнение на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2018 г., в която една от целите е „Подобряване на обмена на данни и публикуване на наличната публична информация в отворен формат“.

Европейското законодателство от 2013 г. въвежда изискване организациите от публичния сектор да публикуват обществената информация, която събират и поддържат, в отворен, машинночетим формат, който позволява повторна употреба. Във връзка с транспониране на директивата, към момента е подготвен проект на закон за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществената информация. С предоставянето на информацията в отворен формат значително ще се подобри достъпа до обществена информация на гражданите и бизнеса и използването й за търговски и нетърговски цели.

Списъкът съдържа 120 регистъра и набори от данни, които следва да бъдат публикувани в отворен формат. Сред тях са Административният регистър, статистически данни за пътно-транспортните произшествия, регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медикосоциални грижи и диализните центрове, регистърът на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържища и данни от информационната система на Комисията, регистърът на обществените библиотеки, списък на училищата и детските градини, нивото на замърсяване на атмосферния въздух, централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, ежемесечни таблици на населението по постоянен и настоящ адрес, списък на летищата и сезонните разписания на полетите, свободните места, обявени в бюрата по труда, консолидиран национален туристически регистър, централен регистър „Общински дълг” и др.

Всички решения на министерски съвет можете да видите тук

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.