Роботът HitchBOT ще прекоси на автостоп и Германия

Роботът hitchBOT, който премина 6000 километра през Канада, ще предприеме пътуване на автостоп и през Германия, пише Ingenieur.de. В петък, 13 февруари, симпатичната машина ще тръгне от Мюнхен към остров Силт, който се намира в северната част на страната. Пътешествието на робота-стопаджия ще бъде проследено от програмата за наука Galileo на телевизионния канал Pro Sieben.

Малкият робот с тяло като бъчвичка, крайници от сини нудълси за плуване и краката, обути с пъстри гумени ботуши ще разчита само на доброжелателността на хората, за да стигне до целта си. Шофьорите ще трябва да качват в автомобилите си осемкилограмовата машина. Добре дошли ще са и нощувки на сухо с възможност за робота да използва контакт за презареждане. Общителният hitchBOT ще може да благодари на благодетелите си на родния им език, тъй като междувременно създателите му са го научили да общува на немски език. Той може да отговаря на въпроси и да обсъжда любимите си хобита футбол, хокей, готвене и езда.

Идеята за странстващия робот е на изследователите в областта на комуникациите Дейвид Смит и Фрауке Целер. Научният тандем иска да разбере как биха изглеждали взимоотношенията между хора и човекоподобни роботи. Изследователите си задават въпроса, дали е възможно хората да се доверят на робот и дори да забравят, че е машина.

HitchBOT има собствен блог, в който пише за преживяванията си, както и профили във Facebook, Twitter и Instagram. Предаването Galileo ще разказва за пътешествието на робота всеки ден от 13 до 22 февруари. Водещите се надяват да интервюират hitchBOT след края на пътуването в студиото на Pro Sieben в Мюнхен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии