Над 100 хил. албанци напуснали Косово, за да се преселят в ЕС

Над 100 000 албанци са се изселили от Косово, предаде македонското електронно издание МКД. Според изданието властите в Прищина вече започнали да прилагат мерките за спиране на масовото изселване на албанците от Косово през Унгария към страни от ЕС.

ЕС изрази загриженост заради увеличаващият се брой на граждани на Косово, които нелегално влизат на територията на Съюза. Според последните информации през последните два месеца от Косово са заминали над 50 000 души. Ситуацията е особено тревожна за Унгария, Германия, Франция и Австрия, където отиват повечето емигранти от Косово. Информациите от ЕС говорели, че от Косово влизали повече нелегални емигранти, отколкото от Сирия и Афганистан заедно.

Бягането на албанците от Косово представлява историческо масово изселване, съобщава b92. Белградското радио коментира, че докато в Сърбия само наблюдават ситуацията, а никой не говори за причините, косовски историци твърдят, че това не се е случвало от време на Османската империя, а причините тогава са били съвсем различни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят