България подготвя хуманитарна помощ за районите на военни действия в Украйна

Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание на сънародниците ни в Украйна, са спекулации, заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Той посочи, че техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставяни на различни равнища, включително на Съвет на ЕС, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Предстои въпросът да бъде обсъден при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин. Министерството на външните работи е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. В момента, съвместно с Българския червен кръст, се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия.

Дискусията по темата беше проведена в контекста на приетото решение на правителството за назначаване на нов генерален консул в Одеса. Районът, за който той отговаря, е с най-голямата българска диаспора в света – около 200 000 души, като 6000 от тях са от най-засегнатите от конфликта места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини