Вучков за "Червеите": Отворена е врата към информационната база на МВР и тя е оставена без пазач

Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това казва министърът на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с разработката „Червеи”, сочи стенограмата от днешното заседание на Министерски съвет.

„Наистина е даден достъп (това вече е публично известно) до абсолютно всички автоматизирани информационни фондове на МВР. При това е направено, как да кажа, в противоречие със Закона за СРС””, посочва министърът

„По-важното е тук да не замитаме всичко под килима и след три дни никой да не си спомня за това, а да видим какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС”, заявява Вучков. Министърът подчертава, че констатациите на Бюрото за контрол на СРС са направени след сезиране от негова страна на 2 декември в резултат на проверки, направени във вътрешното министерство. „Констатациите наистина са много тежки – осем групи. Докладът ми беше представен и на мен преди три дни. Аз още на 2 декември съм сезирал и други институции, които вече предприемат някакви мерки”, посочва вътрешният министър. По думите му проблемите са огромни. „Утре след обяд ще бъда специално изслушван с доц. Бойко Рашков на заседание на Комисията за контрол над специалните разузнавателни средства в Народното събрание. “Дано да не се влиза в самоцелно политическо противопоставяне. Няма нужда от обвинения едни към други, но тази тема – СРС, трябва да се разгледа в дълбочина, да се огледа законодателството”, коментира Вучков. Според него има огромни пробойни има в законодателството и този случай го доказва.

Според министъра трябва да се извлекат поуки, ако трябва да се променя закона, и в същото време истината да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР, а не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи. „Въпросът е, какво е правено в информационните фондове на МВР повече от разрешеното като срок по Закона за СРС и с поредица от данни за престъпления, констатирани в доклада на Бюрото за контрол на СРС”, казва Вучков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини