Очила срещу прилошаване Технология в помощ на моряци се използва от Citroen

Разследват незаконна сеч на 57 кубика дървесина в Хаинбоаз

ВМРО сигнализира за вандализъм на Централни гробища

Валери Симеонов: Нямах друг избор освен да помоля г-жа Манолова да излезе от заседанието

Стопаните във Воден: Обезщетенията са подигравка с хората

Николина Ангелкова: Не мога да си обясни акцията на Валери Симеонов срещу мен

Какво е общото между жена на море и овощна градина край шосе?

Мирослав Найденов: Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично

Шест години от атентата на летище „Сарафово”

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Мирослав Хинков: В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището

Ветровито и облачно ще е времето днес

Тръмп объркал изказването си след срещата с Путин

Животновъди излизат на протест пред Министерски съвет

САЩ и Великобритания с опасения от активизиране на руските тайни служби след края на Мондиал 2018

Ще изграждат допълнителни арести за бежанци в Русе и Брегово

Допълнителни следствени арести за бежанци, които се опитват да преминат нелегално през границата, ще бъдат изградени по българо-румънската граница в Русе и по българо-сръбската в Брегово.

Това съобщи в Русе директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Милен Пенев. Очаква се в скоро време правителството да отпусне необходимите средства, съобщи БГНЕС.

„Има одобрението и на министър Вучков и се надявам, че тези допълнителни мерки ще бъдат одобрени и финансирани от Министерски съвет и в най-кратки срокове да можем наистина да ги изградим. Колегите имат затруднения в момента, защото няма къде да задържаме в рамките на полицейско задържане такива големи групи“, коментира Пенев. През 2014 г. с европейско финансиране са изградени пет такива помещения по българо-турската граница. Нуждата от тях е свързана с времето, нужно да се обработят документите на задържаните нелегални бежанци, тъй като става дума за различни процедури. В тези арести те ще бъдат настанявани до изтичането на 24-часовия срок на задържането им.

Милен Пенев коментира и увеличаването на миграционния натиск по българо-турската граница през последната година. През 2013 г. е ставало дума за общо 16 736 души, а през 2014 г. опити за незаконно преминаване през българо-турската граница са направили двойно повече хора – 38 502. Като националност те са предимно от Сирия, Афганистан, Ирак. Само за първия месец на 2015 г. има трикратно увеличение на натиска спрямо януари 2014 г. Става дума за около 2800-3000 души, които са направили опит да преминат нелегално границата, като от тях 660 са задържани.

Предстои до края на юни да приключи доизграждането на интегрираната система по българо-турската граница. Ще бъде направена периметрова сигнално-охранителна система по границата – различни по вид датчици, електронни камери, камери за дневно и нощно виждане, стационарни необслужваеми постове, дистанционно управляеми, с радиолокатори, термокамери, които имат опцията да виждат на голяма дълбочина. Ще се изградят и допълнителни локални координационни центрове за денонощно наблюдение.

Резултат дава и въвеждането на разчупен модел на охрана на границата, при който има скрити наряди, смяна на местата на патрулиращите. Очаква се през месец май да бъдат назначени още 500 външни служители, които да подпомагат дейността на граничните полицаи от региона на Елхово. Те ще участват в граничното наблюдение и граничния контрол, ще бъдат на временни договори, които при нужда ще се удължават. Процедурата по назначаването им ще отнеме три месеца, през което време те ще бъдат обучени. Милен Пенев съобщи още, че в момента около 580-600 служители усилват наблюдението по българо-турската граница, като 100 от тях са полицаи от дирекциите в Ямбол, Хасково и Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.