Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос

Млад мъж и приятелката му са тежко ранени след сблъсък на мотор и кола в Лом

Ердоган: Австрия ще “плати цената” за забраната на турската предизборна кампания

Борисов: Срещал съм се с Иванчева за парка в „Младост“, докато е текло разследването срещу нея

Облагат с такса и ловните кучета

“Митове и чудовища” от пясък в Бургас Започна подготовката за Пясъчния фестивал

Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Цацаров: МВР и прокуратурата да мобилизират усилията си срещу черния пазар на насипен тютюн

Рибари събраха над тон боклуци край язовир „Огоста”

Деси Фотосесията със специална награда от “Мис Силикон”

Военен автомобил се обърна на магистрала “Тракия” Няма пострадали хора

Съселяни издадоха шофьор, че пие и кара

Заради изоставен багаж затвориха временно бул. “Захари Стоянов”

Откриха депо за нелегален алкохол в склад за плодове и зеленчуци

Осъдиха Салах Абдеслам за атентатите в Париж през 2015 г.

Ще изграждат допълнителни арести за бежанци в Русе и Брегово

Допълнителни следствени арести за бежанци, които се опитват да преминат нелегално през границата, ще бъдат изградени по българо-румънската граница в Русе и по българо-сръбската в Брегово.

Това съобщи в Русе директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” Милен Пенев. Очаква се в скоро време правителството да отпусне необходимите средства, съобщи БГНЕС.

“Има одобрението и на министър Вучков и се надявам, че тези допълнителни мерки ще бъдат одобрени и финансирани от Министерски съвет и в най-кратки срокове да можем наистина да ги изградим. Колегите имат затруднения в момента, защото няма къде да задържаме в рамките на полицейско задържане такива големи групи”, коментира Пенев. През 2014 г. с европейско финансиране са изградени пет такива помещения по българо-турската граница. Нуждата от тях е свързана с времето, нужно да се обработят документите на задържаните нелегални бежанци, тъй като става дума за различни процедури. В тези арести те ще бъдат настанявани до изтичането на 24-часовия срок на задържането им.

Милен Пенев коментира и увеличаването на миграционния натиск по българо-турската граница през последната година. През 2013 г. е ставало дума за общо 16 736 души, а през 2014 г. опити за незаконно преминаване през българо-турската граница са направили двойно повече хора – 38 502. Като националност те са предимно от Сирия, Афганистан, Ирак. Само за първия месец на 2015 г. има трикратно увеличение на натиска спрямо януари 2014 г. Става дума за около 2800-3000 души, които са направили опит да преминат нелегално границата, като от тях 660 са задържани.

Предстои до края на юни да приключи доизграждането на интегрираната система по българо-турската граница. Ще бъде направена периметрова сигнално-охранителна система по границата – различни по вид датчици, електронни камери, камери за дневно и нощно виждане, стационарни необслужваеми постове, дистанционно управляеми, с радиолокатори, термокамери, които имат опцията да виждат на голяма дълбочина. Ще се изградят и допълнителни локални координационни центрове за денонощно наблюдение.

Резултат дава и въвеждането на разчупен модел на охрана на границата, при който има скрити наряди, смяна на местата на патрулиращите. Очаква се през месец май да бъдат назначени още 500 външни служители, които да подпомагат дейността на граничните полицаи от региона на Елхово. Те ще участват в граничното наблюдение и граничния контрол, ще бъдат на временни договори, които при нужда ще се удължават. Процедурата по назначаването им ще отнеме три месеца, през което време те ще бъдат обучени. Милен Пенев съобщи още, че в момента около 580-600 служители усилват наблюдението по българо-турската граница, като 100 от тях са полицаи от дирекциите в Ямбол, Хасково и Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.