99 милиона лири за изпадащ от Висшата лига

Английският футбол окончателно се пресели на своя собствена планета с новия договор за телевизионни права на Висшата лига. „Скай" и „Би Ти" плащат общо 5,14 милиарда паунда за 3 сезона, за да излъчват 168 мача на шампионат. Това не е всичко - с препродажба на задграничните права в Европа, Азия, Австралия, Америка (и България), се очаква сумата да стигне 8,6 милиарда.

Новото разпределение отрежда по 99 милиона на изпадащ тим, а шампионът ще заработва 156 млн. Така отбори като „Лестър" и „Бърнли" например ще са чувствително по-богати и способни на силни трансфери, от да кажем „Аякс", „Порто" или „Бенфика" - отбори с общо 8 купи на Европейските шампиони.

През 1993-а „Скай" плати 191 млн.паунда за 60 мача от първия сезон във Висшата лига, а сега медията дава по 11 000 000 на двубой за 126 срещи на шампионат - общо 4,158 млрд. за 3 години. Тоест - 50 пъти повече пари за едва 6 пъти повече мачове...

Но какво означава за играта в по-ниските й нива, и за феновете? „Искаме намаляване на цените на билетите, защото приходите от тв права се качват драстично и клубовете могат да си го позволят", обединиха се легендите Джейми Карагър и Гари Невил. Те призоваха и за дотации на отборите извън Висшата лига.

А също и за инвестиции в школите, въпреки че за 5 години десетте водещи клуба в Англия са налели 400 милиона паунда в академиите си за таланти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят