Четири дни концерта във Върбица за традицонния панаир Изложба с портрети на емблематични личности ще изненада публиката

Приятелски огън свали руски Ил-20 (обзор) Сирийската ПВО поразила машината, Москва вини Израел

Бенямин Нетаняху увери Путин, че Израел ще предаде на Москва всички данни за инцидента с Ил-20

Няма да глобяват за нерегистрирана винетка 10 лв. за пътуване по магистрала през уикенда

Темида в Търново отказа дело за 25 000 лева срещу ВСС

Предлагат ни нови Ф-16 блок 70 Паси: След това минаваме на Ф-35

Българските и румънските военновъздушни сили участваха в съвместна летателна тренировка „Blue Bridge – 2018”

Велосипед притиснал и задушил 10-годишното дете, открито в асансьор

Цецка Цачева: Нямам предложение да стана посланик в Черна гора Не е обсъждано да поема пост в Конституционния съд, заяви правосъдният министър

Орбан иска „Турски поток“ да стига до Унгария Будапеща чака газ по тръбата към 2022 г.

Вдигат пенсиите с 5,7% от юли 2019 г. (обзор) Много хора имат куп партиди в частните фондове, защото фирми не внасят осигуровките

С тържествен водосвет откриха новата съдебна година в Бургас

Всяка вносна храна само със сертификат Документът ще се издава от контролния орган в държавата, където е произведена

КФН заличи „Лев Инс брокер“ от регистъра на застрахователните брокери

БАБХ: Вандализъм е упражнен срещу ветеринарните власти в Ямбол

Държавата се замота с доплащанията за заменките

До 8 септември тази година фирми и частни лица трябва да върнат помощта за замените в бюджета

Държавата се бави с процедурата, по която трябва да поиска от фирми и лица, взели със заменки държавни гори на занижени цени, да ги доплатят. Доплащанията са неизбежни, след като на 8 септември м.г. Брюксел реши, че чрез сделките е дадена непозволена държавна помощ. На 5 ноември м.г. служебния кабинет ”Близнашки” декларира, че няма да обжалва решението на Еврокомисията и облагодетелствалите се трябва да доплатят горите до пазарните им цени. Срокът за връщане на помощта е 8 септември тази година.

До 8 април т.г. страната ни трябва да изпрати в Брюксел анализ, направен от независим оценител, от който да стане ясно колко трябва да доплаща всяка фирма и частно лице, получили гори на занижени цени. Два месеца преди крайния срок агроведомството все още не е избрало оценител.

На 18 декември министерството е стартирало публична покана, явила се е една фирма – ”Булкарго”, но процедурата е спряна, защото оценителят е в потенциален конфликт на интереси. ”Предложения от фирмата оценител Живка Иванова Иванова в периода от 12.09.2003 г. до 14.09.2009 г. е била директор на Държавно лесничейство – Варна. В това й качество е изразявала становища във връзка с изготвените оценителски доклади на горите”, посочват от ведомството на Десислава Танева. Заменките, за които Брюксел иска доплащане, са направени в периода 2007-2009 г.

Шансовете България да спази срока 8 април са малки, защото за изготвянето на доклада е предвиден срок от 3 месеца, а в момента, при неизбран изпълнител остават два месеца. Той ще трябва да анализира 54 от общо 132 замени, за които има съмнение, че са на занижени цени.

Пред „Труд” от Министерството на земеделието увериха, че страната ни няма да си навлече допълнителни санкции, ако не спази срока 8 април за анализа. Санкции със сигурност щяло да има, ако не се спази крайният срок за доплащане – 8 септември т.г.

По процедура, след като анализа бъде написан, трябва да се изпратят покани за доброволно връщане на помощта. Пари за горите ще трябва да доплащат фирми на бизнесмени като Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Красимир Гергов. Доплащания ще правят и от ”Мадара Бяла норд” в Карадере, където Григорий Станишев, брат на бившия премиер, бе консултант по проекта. Фирмата се свързва със собственика на „Титан АС” Димитър Борисов. Още при избухването на скандала със заменките през 2009 г. Красимир Гергов и „Мадара Бяла норд” обявиха, че ще върнат парцелите доброволно, но това не се случи.

ПРЕЗ АПРИЛ

Добавят в закон как се връщат помощи

В България няма законова процедура за възстановяване на неправомерно получена държавна помощ. Тя ще бъде уредена с подготвяна поправка в Закона за държавните помощи.

“Министерството на земеделието участва в междуведомствена работна група, която готви проект за изменение и допълнение на Закона за държавните помощи. Направили сме предложение за включване в законопроекта на нова глава „Възстановяване на неправомерна и несъвместима помощ”. Законопроектът е готов, включен е в законодателната програма на правителството за април 2015 г.”, заявиха от агроведомството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.