Изчезналата полякиня се обесила на дърво

10-годишно българче ранено при мафиотска стрелба в Калабрия Детето било ранено в корема, но не е с опасност за живота

Израел осигури евакуацията на близо 800 души от сирийската гражданска организация „Белите каски“

Велико Търново се превърна в световна столица на карнавала (СНИМКИ)

Теди Бургазлиева на крилете на любовта Миската с прочувствен пост за съпруга си Симеон

Горя къща с работилница за разфасоване на автомобили в Търновско

Крум Зарков: „Визия за България” надхвърля мандатността, предлага нова политика Ключовият ни проблем е, че много хора живеят с малко пари, а малко хора с много

Цветан Цветанов откри реконструирани и рехабилитирани улици и междублокови пространства в Казанлък (СНИМКИ)

Водолази извадиха тялото на удавен в Янтра рибар

Полицаи изведоха протестиращите в Шарково От днес е обявена карантинна зона в Ямболско заради огнищата на чума

Вулканът Килауеа продължава да изригва

Иранският президент Рохани предупреди Тръмп „да не дърпа лъва за опашката“

Спипаха яхта с два тона кокаин за 400 млн. евро (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кралят на чудовищата се връща Новият филм за “Годзила” набира скорост

НВУ обяви 60 свободни места за студенти

Държавата се замота с доплащанията за заменките

До 8 септември тази година фирми и частни лица трябва да върнат помощта за замените в бюджета

Държавата се бави с процедурата, по която трябва да поиска от фирми и лица, взели със заменки държавни гори на занижени цени, да ги доплатят. Доплащанията са неизбежни, след като на 8 септември м.г. Брюксел реши, че чрез сделките е дадена непозволена държавна помощ. На 5 ноември м.г. служебния кабинет ”Близнашки” декларира, че няма да обжалва решението на Еврокомисията и облагодетелствалите се трябва да доплатят горите до пазарните им цени. Срокът за връщане на помощта е 8 септември тази година.

До 8 април т.г. страната ни трябва да изпрати в Брюксел анализ, направен от независим оценител, от който да стане ясно колко трябва да доплаща всяка фирма и частно лице, получили гори на занижени цени. Два месеца преди крайния срок агроведомството все още не е избрало оценител.

На 18 декември министерството е стартирало публична покана, явила се е една фирма – ”Булкарго”, но процедурата е спряна, защото оценителят е в потенциален конфликт на интереси. ”Предложения от фирмата оценител Живка Иванова Иванова в периода от 12.09.2003 г. до 14.09.2009 г. е била директор на Държавно лесничейство – Варна. В това й качество е изразявала становища във връзка с изготвените оценителски доклади на горите”, посочват от ведомството на Десислава Танева. Заменките, за които Брюксел иска доплащане, са направени в периода 2007-2009 г.

Шансовете България да спази срока 8 април са малки, защото за изготвянето на доклада е предвиден срок от 3 месеца, а в момента, при неизбран изпълнител остават два месеца. Той ще трябва да анализира 54 от общо 132 замени, за които има съмнение, че са на занижени цени.

Пред „Труд” от Министерството на земеделието увериха, че страната ни няма да си навлече допълнителни санкции, ако не спази срока 8 април за анализа. Санкции със сигурност щяло да има, ако не се спази крайният срок за доплащане – 8 септември т.г.

По процедура, след като анализа бъде написан, трябва да се изпратят покани за доброволно връщане на помощта. Пари за горите ще трябва да доплащат фирми на бизнесмени като Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Красимир Гергов. Доплащания ще правят и от ”Мадара Бяла норд” в Карадере, където Григорий Станишев, брат на бившия премиер, бе консултант по проекта. Фирмата се свързва със собственика на „Титан АС” Димитър Борисов. Още при избухването на скандала със заменките през 2009 г. Красимир Гергов и „Мадара Бяла норд” обявиха, че ще върнат парцелите доброволно, но това не се случи.

ПРЕЗ АПРИЛ

Добавят в закон как се връщат помощи

В България няма законова процедура за възстановяване на неправомерно получена държавна помощ. Тя ще бъде уредена с подготвяна поправка в Закона за държавните помощи.

“Министерството на земеделието участва в междуведомствена работна група, която готви проект за изменение и допълнение на Закона за държавните помощи. Направили сме предложение за включване в законопроекта на нова глава „Възстановяване на неправомерна и несъвместима помощ”. Законопроектът е готов, включен е в законодателната програма на правителството за април 2015 г.”, заявиха от агроведомството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.