Графа открадна Ягода в “Гласът на България” Младата изпълнителка за малко да отпадне, след като загуби дуела с най-добрата приятелка на Симона Загорова - Никол

Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Армията вади танкове и ракети на площада На Гергьовденския парад 1200 души ще набият крак на жълтите павета

Нападнаха две момчета в Западния парк в София

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Държавата се замота с доплащанията за заменките

До 8 септември тази година фирми и частни лица трябва да върнат помощта за замените в бюджета

Държавата се бави с процедурата, по която трябва да поиска от фирми и лица, взели със заменки държавни гори на занижени цени, да ги доплатят. Доплащанията са неизбежни, след като на 8 септември м.г. Брюксел реши, че чрез сделките е дадена непозволена държавна помощ. На 5 ноември м.г. служебния кабинет ”Близнашки” декларира, че няма да обжалва решението на Еврокомисията и облагодетелствалите се трябва да доплатят горите до пазарните им цени. Срокът за връщане на помощта е 8 септември тази година.

До 8 април т.г. страната ни трябва да изпрати в Брюксел анализ, направен от независим оценител, от който да стане ясно колко трябва да доплаща всяка фирма и частно лице, получили гори на занижени цени. Два месеца преди крайния срок агроведомството все още не е избрало оценител.

На 18 декември министерството е стартирало публична покана, явила се е една фирма – ”Булкарго”, но процедурата е спряна, защото оценителят е в потенциален конфликт на интереси. ”Предложения от фирмата оценител Живка Иванова Иванова в периода от 12.09.2003 г. до 14.09.2009 г. е била директор на Държавно лесничейство – Варна. В това й качество е изразявала становища във връзка с изготвените оценителски доклади на горите”, посочват от ведомството на Десислава Танева. Заменките, за които Брюксел иска доплащане, са направени в периода 2007-2009 г.

Шансовете България да спази срока 8 април са малки, защото за изготвянето на доклада е предвиден срок от 3 месеца, а в момента, при неизбран изпълнител остават два месеца. Той ще трябва да анализира 54 от общо 132 замени, за които има съмнение, че са на занижени цени.

Пред „Труд” от Министерството на земеделието увериха, че страната ни няма да си навлече допълнителни санкции, ако не спази срока 8 април за анализа. Санкции със сигурност щяло да има, ако не се спази крайният срок за доплащане – 8 септември т.г.

По процедура, след като анализа бъде написан, трябва да се изпратят покани за доброволно връщане на помощта. Пари за горите ще трябва да доплащат фирми на бизнесмени като Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Красимир Гергов. Доплащания ще правят и от ”Мадара Бяла норд” в Карадере, където Григорий Станишев, брат на бившия премиер, бе консултант по проекта. Фирмата се свързва със собственика на „Титан АС” Димитър Борисов. Още при избухването на скандала със заменките през 2009 г. Красимир Гергов и „Мадара Бяла норд” обявиха, че ще върнат парцелите доброволно, но това не се случи.

ПРЕЗ АПРИЛ

Добавят в закон как се връщат помощи

В България няма законова процедура за възстановяване на неправомерно получена държавна помощ. Тя ще бъде уредена с подготвяна поправка в Закона за държавните помощи.

“Министерството на земеделието участва в междуведомствена работна група, която готви проект за изменение и допълнение на Закона за държавните помощи. Направили сме предложение за включване в законопроекта на нова глава „Възстановяване на неправомерна и несъвместима помощ”. Законопроектът е готов, включен е в законодателната програма на правителството за април 2015 г.”, заявиха от агроведомството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.