Защо Плевнелиев беше в Мюнхен?

ПАУН ЦОНЕВ

Съгласувани ли бяха бойките изявления на президента с кабинета и НС?

Покрай многото висящи въпроси след конференцията по сигурността в Мюнхен остана и този - защо точно президентът Плевнелиев представляваше България там? От 80 президенти, премиери, външни и военни министри само трима - президентите на България, Хърватия и Гърция, бяха с представителни функции. Гърция не я слагаме в сметката - там обстановката е революционна и предфалитна и не им е до конференции по сигурността. Президентите на Украйна и Азербайджан са глави на изпълнителната власт, във Финландия законодателната и изпълнителната власт се осъществяват от президента, правителството и парламента, а в Литва президентът, с одобрението на парламента, определя премиера, министрите и съдиите.

Защо бе неглижирана важната международна конференция в съдбоносно за Европа и света време? С кого бяха съгласувани бойките изявления на българския президент с представителни и декоративни функции? Те представляваха ли цялостната позиция на българския парламент? Изразяваха ли консолидираната позиция на българското правителство? Напоследък премиерът Борисов често идва в Народното събрание и приканва депутатите от всички партии да изработят единна позиция по дадени важни въпроси, за да може той по-убедително да ги отстоява. Защо и президентът не пожела подобно нещо? Когато си толкова независим, до степен от теб нищо да не зависи, редно ли е да ангажираш цялата държава с личните си идеи, мисли, чувства и настроения в толкова съдбоносен момент от историята? Вярно, че по конституция президентът има своите компетенции във външната политика, но те са много по-незначителни от тези на кабинета и НС, които носят цялата отговорност за настоящето и бъдещето на страната.

Дали „бъдещето не идва по газопроводите", както родният президент инфоромира участниците в Мюнхен, е спорен въпрос. Настоящето обаче, със сигурност е жизнено свързано с тях. Особено при минус 15 навън. Така или иначе, газът тече по тръби, а засега за нас той идва само от едно място. И за това отговаря правителството на Борисов, а не президентството на Плевнелиев. Затова Меркел каза еднозначно, че „Европа трябва да изгради сигурност заедно с Русия, а не против Русия". Защото и газът в Германия идва пак от там. Освен това Меркел очевидно помни завещанието на великия Бисмарк, че „Германия никога не трябва да води война на два фронта в Европа и никога не трябва да воюва с Русия". Два пъти, през Първата и Втората световна война, наследниците на Железния канцлер нарушиха този завет и два пъти Германия претърпя национални катастрофи.

Така че добре би било г-н Върховният главнокомандващ да дръпне малко газта. Защото, както правилно отбеляза премиерът „Войната с Русия не ни е приоритет". А и да беше, как ще я водим? С двата ни руски Миг-а, които едва летят, защото трябва да бъдат ремонтирани в... Русия. Представяте ли си как ще ги отремонтират руснаците, ако знаят, че ще се бият после срещу тях!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи