Държавните граници - с прави линии

Преди 70 години в Ялта ръководителите на СССР, САЩ и Великобритания решиха фундаменталните въпроси на следвоенното политическо преустройство на света. Оттогава картата на света се променя неведнъж. Руският в. "Комерсант" направи анкета сред политици и журналисти с кои от ялтенските промени не са съгласни и биха ли прекроили света днес.

Алексей Пушков, председател на комисията за външни работи на Държавната Дума:

"Западът вече положи началото на прекрояването на картата на Европа през 1999-2000 г. Голяма роля изигра отделянето на Косово, което бе директно нарушение на международното право. Това отвори кутията на Пандора. Сега националните малцинства могат да получат независимост със сила. И Западът вече не може да говори, че едно друго отделяне е неправомерно. Днес Шотландия едва не се отдели от Великобритания, въпросът с Каталуния остава. Не бих изключил, че изменения на конфигурацията чакат и Украйна, ако Киев продължава да се държи така. Европа се сблъска с етап на преформатиране, който е невъзможно да бъде контролиран напълно."

Бранко Влахович, кореспондент в Москва на белградския в. "Вечерни новини":

"Аз бих се стремил към повече интеграция. Всички само страдат от такива делби. Примерът на Балканите показва: нито една от новите държави не живее по-добре. А колко смесени семейства и конкретни хора пострадаха от тази делба. Руснаците също ще разберат по събитията в Украйна какво означава това това."

Джулието Киеза, журналист, от 2004 до 2009 г. депутат в Европейския парламент:

"Вече достатъчно неща се измениха. Върви борба за ново преразпределение на света. Аз съм консерватор и мисля, че ние трябва да се върнем към тези договорености, в противен случай тази борба ще доведе до трета световна война. Ако Ялтенската конференция се повтори днес, на нея би трябвало да присъстват четирима лидери - президентите на САЩ и Русия, представител на Евросъюза, който май трябва да е Меркел, и представител на Китай."

Андрей Клишас, председател на комисията по конституционно законодателство на Съвета на федерациите:

"Днес светът се различава по това, че в него доминира правото на по-силния. Този еднополюсен свят генерира произволно използване на сила и чувство за безнаказаност. Трябва да се върнем към нормите на правото в международните отношения, а това означава, че в тяхната основа трябва да бъдат положени принципите на Ялтенската конференция - съгласуване на интересите и уважение към различните гледни точки."

Григорий Гречко, летец-космонавт, два пъти герой на Съветския съюз:

"Ако бяха послушали Троцки, който е смятал национализма за бомба със закъснител, би трябвало да начертаят държавните граници с прави линии. Като в САЩ, където на територията на нито един щат не доминира една нация."

Вадим Степанцов, поет и музикант:

"За нищо на света не бих искал да имам друга история, освен история на нашите предци, каквато Бог ни я е дал. Подписвам се под тези думи на Пушкин. Нашият мъдър генсек Сталин не е могъл да си представи каква бомба е заложена в това следвоенно разделяне на света. На границата на вековете съдбата даде на Китай мъдрия Цзян Цзъмин, а на нас двама ахмаци поред (Горбачов и Елцин - б.р.). Те надробиха, а ние сърбаме."

Валерий Коровин, заместник-ръководител на Международното евразийско движение:

"Аз не съм доволен от това, че Русия стана много малка. Тя би трябвало да бъде много по-голяма и да съвпада с границите на Евразийския континент. Това е прекрасна геополитическа устойчивост, все пак е по-лесно да се охраняват морски граници. За безопасността на народите от Евразийския континент всички държави в Евразия трябва да са в един стратегически блок - във вида, в който съществуваше СИВ, Варшавския договор и блока от съюзниците на Русия."

Юрий Канер, президент на Руския еврейски конгрес:

"Наше задължение е да направим така, че тези промени да протичат без човешки жертви и да бъдат органични. Трябва да мислим за живота на хората. В Ялта са мислили за друго: Чърчил - за избори, Рузвелт бе много болен, а Сталин - за това, че страната му е в руини, а армията му е в Европа. Никой не е мислил за хората, а сега мисли ли?"

Михаил Емелиянов, първи зам.-председател на икономическата комисия на Държавната Дума:

"Историята показва, че в състава на държавата не трябва да се включват чужди елементи. Аз смятам за грешка това, че в орбитата на Русия бяха включени народи, които винаги са й били враждебни - поляци, унгарци, прибалтийци, Западна Украйна... Ние изхарчихме огромни ресурси, за да ги привлечем, а те станаха детонатор на разпада."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи