Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

"Червея" пуснат по сигнал, че банкери ровят в кримирегистъра на МВР

Разработката „Червей" стартирала по сигнал, че банкери и шефове на мощни фирми ровят от дистанция в криминалния регистър на МВР. Няколко продажни ченгета им давали достъп с пароли до данните, а за услугата получавали от тях заплати. Това съобщиха пред „Труд" запознати с разследването за „Червея".

Дирекция „Сигурност" много пъти следила и залавяла ченгета, които продават служебна информация. Този път обаче сигналът сочел особено дръзко предателство – банки и холдинги разполагали с данните на МВР от собствените си офиси- проверявали например дали техни клиенти или партньори в големи сделки са с чисти досиета.

„Проверката по този сигнал за злоупотреби със секратна информация не е стигнала доникъде и една от причините е, че и проверяващите почнали да злоупотребяват", заяви нашият източник. Не бил заловен нито един предател.

Агент по сигурността поискал от Софийски градски съд (СГС) разрешение за пролагане на Специални разузнавателни средства ( СРС) за залавянето на „къртиците". Забележителното е, че той подал 4 пъти искания в съда ( две с различни описания на целите на наблюдението – за 2 и 4 месеца и две за продължения на сроковете) – общо за 300 дни. Исканията били за „наблюдение на достъпа до Автоматизирана информационна система „Централен полицейски регистър". Те били разписани от председателя на СГС Владимира Янева.

Разследването сега се води по по чл. 284в НК (за противозаконно разрешаване или прилагане на СРС), и по чл. 282 НК (за престъпление по служба). Твърди се, че по него ще отговарят съдия Янева и уличените агенти по сигурността.

От СГС вчера се въздържаха от коментари с мотива, че „информацията е класифицирана".

Разследващите пак потвърдиха, че „Червеят" няма нищо общо с протестиращите и „нито един човек не е подслушван". Те отрекоха появилите се в пресата твърдения, че са копирани личните данни на всички български граждани. „Те не могат по никакъв начин да се копират, защото системата технологично е много стара и несъвместима със сегашните. И технически е невъзможно да се прехвърли на сървър, това изисква огромни устройства с памет…колкото цяла стая", обяви нашият сигурен източник и добави: „ Пък и такова източване на данни няма никакъв смисъл, защото след шест месеца те вече не са актуални".

Премиерът Бойко Борисов настоя въпросът със съдийските разрешения на СРС-та по разработката „Червей" да бъдат сложени на масата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Правосъдният министър трябва да си изясни няколко неща, които съответно с ВСС да бъдат коментирани. Това касае съдийските разрешения", казва премиерът на вчерашното заседание на Министерския съвет. От стенограмата се разбира, че Борисов дава няколко задачи на министъра на правосъдието Христо Иванов. Една от тях е да участва в заседанието на парламентарната комисия за контрол на СРС. „Това са много тежки констатации (в доклада на Бюрото за СРС – б.а.) – няма да ги наричам нито престъпления (…), според мен трябва да го свикаш ВСС и тази тема да я сложите на масата". След това премиерът запита: „В този сървър има много лица, но няма кое лице да информираш. Аз не знам има ли практика, Съветът (ВСС – б.а.) може ли да покани, примерно, това Бюро да ги изслуша?" След като получи утвърдителен отговор от министър Иванов, премиерът нареди: „Направете го".

БИСЕРИ В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ: Премиерът ще пита първо за„Червеи", после и за „Кадаиф"

Премиерът Борисов „оцвети" заседанието на МС вчера с няколко бисера относно операцията "Червей".

„С какво бихте запознали колегите от т. нар. дело „Червеи", че в последствие ще ви питам и за „Кадаиф", шеговито се обърна той към министрите. Депутати предположеха, че сравнението идва от вица за червейчето, което в сладкарница казало на баща си: „Виж групов секс", а той отвърнал: „Това е кадаиф".

Извън вица Борисов очерта и разликата в досиетата на МВР и на съда: „Свидетелствата за съдимост след 5 години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби или си обрал бостан, ги пишат тези работи".

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.