Продължават напрегнатите преговори в Минск

Продължават напрегнатите преговори между лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция в Минск, имащи за цел постигането на край на продължаващите 10 месеца сражения в Украйна.

Украинският президент Петро Порошенко за кратко стисна ръце с руския лидер Владимир Путин в началото на срещата, която събира двамата противници за пръв път от октомври насам.

Четиристранната среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в беларуската столица стана кулминацията на енергичните европейски дипломатически усилия, насочени към предотвратяване на ескалация на най-тежката криза между Изтока и Запада след края на Студената война.

Засега няма информация за детайлите на преговорите.

Източник, близък до преговорите, заяви, че лидерите планират да подпишат съвместно изявление, с което да призоват за реализирането на провалилия се мирен план, подписан от Киев и бунтовниците през септември.

Преди разговорите президентът на Украйна изрази увереност, че ако на срещата в Минск не бъдат приети съответните решения, то тогава кризата в Украйна ще се влоши. „Целият свят очаква или ситуацията да отиде към деескалация, изтегляне на оръжията, спиране на огъня, или, ако в Минск не се получи, тогава ситуацията практически ще отиде към разделяне“, каза Порошенко при посрещането му в столицата на Беларус от президента Александър Лукашенко.

В същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че документът, съдържащ стъпки за реализиране на мирния план за Украйна, най-вероятно ще бъде подписан в четвъртък. „Вече се говори за утре, не за днес“, каза Лавров пред РИА Новости.

Успоредно с разговорите се провежда заседание на контактната група за разрешаване на кризата в Украйна, на което се обсъжда практическата реализация на точките от споразумението, сключено в Минск между правителството на Украйна и представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Това съобщи посланикът на Русия в Беларус Александър Суриков. В заседанието на контактната група участват бившият президент на Украйна Леонид Кучма, представителят на ОССЕ Хайди Талявини, Денис Пушилин, който представя ДНР, и Владислав Дейнего – участващ в преговорите от името на ЛНР. „В момента те обсъждат въпросите за практическата реализация на точките от минското споразумение, т.е. ако се прекрати стрелбата, то кога ще се случи това, ако силите се изтеглят на други позиции и изтеглят тежката техника, то къде, кога и какви оръдия“, уточни посланикът.

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че на продължаващите преговори на контактната група е отбелязан известен напредък.

И докато в Минск се обсъждат пътищата за достигане на мир в Източна Украйна, бе съобщено за нов обстрел в Донецк. Най-малко един човек е загинал в резултат на обстрел срещу болница в укреплението на проруските бунтовници в Източна Украйна. „Снаряд падна в болница номер 20, в резултат на което е започнал пожар“, съобщи говорител на сепаратистите. Той добави, че загиналият е пешеходец, който в момента на обстрела е минавал пред болницата. По данни на ДНР, при обстрела са ранени други седем души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят