Гърция не успя да постигне споразумение с партньорите си от еврозоната

Финансовите министри от еврозоната и новото ляво правителство на Гърция не успяха да постигнат споразумение за предоговаряне на спасителната програма за страната, съобщи AFP, позовавайки се на източник от правителството. „Няма сделка. Удължаването на споразумението не е прието“, каза източникът, като добави, че преговорите ще продължат с целта за достигане на взаимно изгодно споразумение за гръцката икономика.

Гърция и Еврогрупата не успяха да се договорят за условията на изпълнение на програмата за финансова помощ, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум след срещата на финансовите министри от еврозоната, пише и „Российская газета”.

„Постигнахме определен успех, но той е недостатъчен, за да намерим общо решение. На този етап не виждаме основания за подготовка на съвместно изявление“, каза Диселблум и добави, че преговорите ще продължат на 16 февруари.

От своя страна гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отново заяви, че Атина настоява за сключването на нов договор с Еврогрупата за финансовата помощ. В същото време обаче той изрази надежда, че в понеделник ще бъде постигнат компромис.

Конфронтацията на гръцкото правителство с нейните кредитори от еврозоната заради кампанията й за намаляване на огромния дългови товар и облекчаване на условията за продължаващите пет години икономии породи безизходица на преговорите, продължили до късно вечерта на сряда, пише The Guardian.

Първите преговори между Гърция и финансовите министри от еврозоната не успяха да отбележат напредък или да произведат съвместно изявление. Макар да не се очакваше окончателно споразумение, се смяташе, че на извънредната среща ще бъде договорена рамка за преговорите, които ще последват през идните няколко дни, преди следващата среща в понеделник.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, който председателстваше срещата в Брюксел, обяви, че целта му не е била постигната. Изглежда, че новото ляво правителство в Атина е изолирано в търсенето на по-добри условия от Европа.

Финансовият министър Янис Варуфакис навярно е получил напътствия от премиера Алексис Ципрас да устоява на натиска да приеме отстъпки. В четвъртък Ципрас се очаква в Брюксел за дебюта му на европейска заседанието на срещата на върха на Европейския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят