Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Предлагат мораториум върху износа на необработена дървесина

Тримесечен мораториум върху износа и изпращането на необработена дървесина предлагат депутати от ГЕРБ, съобщи БГНЕС.

Цвета Караянчева и Цветомир Михов обявиха, че във връзка с констатирани нарушения на горските територии на страната внасят предложение за тримесечно спиране на износа и изпращането на необработена дървесина. “Износът е описан в Закона за горите и може да се спре към трети страни извън ЕС, или страни, с които имаме договорка за износ. Ние искаме забрана за изпращане и на необработена дървесина, обхващаме и страните в ЕС”, обясни Цвета Караянчева.

Тя добави, че предложението обхваща цялата гама от необработена дървесина, като в него са описани кодове на видовете дървесина. “В тази тримесечна забрана ние ще направим законодателни промени, които ще доведат до намаляване на незаконната сеч. Ще променим и Закона за горите. Ще напишем и правила за стимулиране на нашите производители”, обеща Караянчева.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че това е дълго чакана стъпка от страна на българските граждани, а промяната ще даде възможност да опазим българската гора. “Има райони в България, където има по 5-10 хектара частни гори и когато всеки собственик реши да сече, се получава оголване”, добави тя.

Според Цветомир Михов, ефектът от мораториума ще бъде усетен мигновено, тъй като забраната на износа ще намали и сечта. Вътрешният пазар е много по-малък от този за износ и това ще намали сечта, посочи той.

Само преди няколко дни на пресконференция в Министерство на земеделието зам.-министърът Георги Костов обяви, че тъй като заради европейските правила няма как да забраним износа, министерството е изготвило предложения за промени в Закона за ДДС. Идеята е да се забрани връщането на ДДС за износ на дървен материал, което според МЗХ и финансовото министерство ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.