Лозан Панов: Трябва да поведем кръстоносен поход срещу корупцията в съдебната система

Ще браня независимостта на всеки съдия от ВКС, но не и неговата безконтролност. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов, който днес присъства за първи път на заседанието на ВСС, съобщи БГНЕС.

"Време е да върнем държавата на гражданите и съдебната власт е тази, която е призвана да го направи", каза той. Панов посочи, че членовете са ВСС са тези, които трябва да проведат кръстоносен поход срещу корупцията вътре в системата на съдебната власт.

Председателят на ВКС заяви, че ВСС е институцията, която трябва да покаже на обществото, че времето на безнаказаните хора в правораздаването, които не спазват правилата, е отминало. За да реформираме съдебната система, се нуждаем от обществена подкрепа, но няма как да я получим, ако самите ние не започнем да говорим пред обществото за общите ни проблеми, заяви Панов пред членовете на ВСС.

Той посочи и че Стратегията за съдебна реформа ще си остане само къс хартия, ако не се пристъпи към незабавни санкции на хората, които не спазват правилата. Панов каза, че при встъпването си в длъжност е получил становище от наказателна колегия по повод изказване на члена на ВСС Светла Петкова. Тя засегнала в своето изказване знаково за обществото дело, което се бави от април миналата година.

Съдията, който не си е свършил работата в срок, трябва да понесе своята отговорност. Бавното правосъдие е отказ от правосъдие, заяви Панов и в това отношение каза, че ще бъде безкомпромисен. Факт е, че има забавено знаково дело, подчерта Панов и тук той именно посочи, че ще брани независимостта на всеки съдия, но не и неговата безконтролност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини