МВФ отпуска 17,5 млрд. долара заем на Украйна

МВФ и разкъсваната от конфликт Украйна достигнаха до предварително споразумение за нов спасителен финансов план на стойност 17.5 млрд. долара, който може би е "повратна точка" за Киев, съобщи Кристин Лагард, цитирана от АФП.

Преговорите в Киев продължиха няколко дни, преди да се стигне до споразумение за четвъртия спасителен заем от МВФ за Украйна през последните 10 години, като последният транш от април 2014 не успя да стабилизира финансите на Киев, докато армията се бори с проруските сепаратисти на изток.

"Щастлива съм да ви съобщя, че екипът на МВФ в Киев стигна до споразумение с украинското правителство за новата програма за икономически реформи, която ще бъде подпомогната със заем от 17.5 млрд. долара (15.5 млрд. евро) от МВФ", заяви Лагард на пресконференция в Брюксел.

Общата сума на програмата на МВФ за Украйна ще достигне 40 млрд. долара. В замяна на отпускането на заема Украйна ще трябва да извърши дълбоки икономически реформи, включително и във финансовата сфера, както и да преобразува "Нафтогаз".

Съобщението излезе докато украинският президент Петро Порошенко участваше в маратон от мирни преговори в Минск с руския си колега Владимир Путин, германският Канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят