Протест в Шумен: Няма да плащаме кална вода

Близо 200 шуменци излязоха в четвъртък на протест пред сградата на местното ВиК-дружество срещу мътната питейна вода, която тече от чешмите в домовете им.

"Няма да плащаме кална вода! Запечатваме офиса на ВиК. Искаме цена, която да отговаря на качеството", негодуваха хората. Майка на две деца носеше 52 лв. на стотинки и напираше да си плати водата, но не беше допусната в сградата. "Винаги нося монети. Сърдят се и искат да им ги сортирам, а те сортират ли ми водата?..", питаше Хрисимира.

Цената на живителната течност в Шумен е сред най-високите в страната - 2,46 лв./кубик. От средата на месец декември е с повишена мътност, която достигна критични стойности в края на миналата седмица, заради обилните валежи и размътване на язовир "Тича", който водоснабдява Шумен. От Регионалната здравна инспекция обявиха, че скъпата вода не е годна за пиене и готвене.

Единственият изход е пречиствателна станция за питейни води, каквато няма на язовир "Тича", който захранва Шумен, Велики Преслав и още няколко села. Поне 24 млн.лв. са нужни, но Министерство на регионалното развитие не е планирало такива средства в тазгодишния бюджет.

Шуменци недоволстват срещу местното ВиК и общината, и вчера призивът пред затворените врати на чиновниците беше: "Обещавате ли да построите пречиствателна!" Започна подписка до всевъзможни институции, в която се настоява проблемът да бъде решен и шуменци да не пият повече "бульон с вкус на жабешки бутчета". Следващата среща на протестиращите е идната седмица на 17 февруари в сесийната зала на общината, когато местните парламентаристи ще обсъждат проблема с питейната вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини