Франция ще предаде бойните кораби Мистрал на Русия до дни

Решението да бъдат предадени на Русия двата построени по нейна поръчка авионосещи кораб тип „Мистрал” вероятно ще бъде взето от президента на Франция Франсоа Оланд още в началото на следващата седмица, съобщава Интерфакс, като се позовава на военно-дипломатически източник.

Първият кораб – „Владивосток” – може да бъде предаден на руската страна още в началото на март, малко по-късно това вероятно ще се случи и с втория – „Севастопол”. Процесът стана възможен след договореностите, постигнати в Минск, които позволяват на френското правителство както да запази своето достойнство пред съюзниците, така и да защити реномето си на надежден доставчик на въоръжения.

Вчера в автоматичната идентификационна система AIS се появи за първи път сигнал от „Севастопол”, макар че за момента корабът е обозначен като плаващ под френски флаг. Както и „Владивосток” той се намира в района на Сент-Назер, Франция.

Франция трябваше по договор да предаде първия от двата военните кораби на Русия през есента на 2014 година, като този срок по технически причини можеше да бъде удължен с три месеца. От Москва предупредиха, че ако до средата на февруари не получат кораба, ще предявят искане за неустойка към Франция.

Според официална информация, Русия е платила авансово на Франция 1 милиард евро за двата кораба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия