ВМА спира течове за 20 млн. лева

Нови договори вече са 4 пъти по-изгодни

С 20 милиона лева по-малко разходи ще направи ВМА през годината спрямо 2014-а, заяви началникът й бриг. ген. Николай Петров. До икономиите се стигна след като в последните месеци бяха преразгледани сключените договори на болницата с доставчици на лекарства, консумативи и услуги.

Това отчете Петров пред военния, здравния министър и личния състав на ВМА. Генералът я пое със 130 млн. лв. задължения и заплахи от запори за 11 млн. лв. В момента дълговете са за 103 млн. лв., от които 95 млн. просрочени.

След проверка откъде и на каква цена се купуват медикаментите, само при един била направена икономия от 200 000 лв. месечно. За поддръжката на санаториума в Банкя вече не се плаща по 1 милион лева годишно, а 200 000 лв. От 1,2 млн. лв. на 160 000 лв. падат годишно разходите за пералня, тъй като ВМА не ползва външна фирма, а започнала да се обслужва сама. С 50% са намалени плащанията за охрана и на бодигард месечно се дават не по 1250 лв., а по 530 лв. Разходът за хранене от 6,15 млн. лв. е намален на 3,65 млн. лв. годишно. „И при всички тези случаи не говорим за понижаване на качеството“, отсече ген. Петров. Но допълни, че анализът само за януари т. г. показва, че ВМА е хранила 12 000 болни, както и 17 000 души персонал. „Дали това е нормално, засега аз нямам отговор“, коментира Петров.

В същото време за допълнителни материални стимулирания вместо по 370 000 лв. месечно са били плащани 2 пъти повече или по 740 000 лв. Т. е. възнагражденията на екипа не са рязани, въпреки тежкото финансово състояние на болницата.

Дисциплината във ВМА също ще се затегне. „Докато посрещах двамата министри, видях много хора да си тръгват в 12,50 ч. Те ще си понесат последствията, че не стоят до края на работното време“, заяви Петров. За някои лекари то е до 14 ч, за други до 15 или 16 ч. Генералът е наказал и лекар, който в работно време се подлагал на процедури във физиотерапията, а излъгал, че там се изкъпал и избръснал, тъй като у дома нямал вода.
„И накрая бъдете добри, коректни и културни с пациентите, в противен случай ще бъда безкомпромисен. Един такъв лекар вече си отиде, уволнен е“, заяви генералът. Той припомни, че за неудовлетвореност на пациента НЗОК ще налага санкции на болниците, дори ще прекратява договора си с тях. Наказания налага и медицинската ДАНС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве