Виж какво пише в документите от Минск

Руските медии разпространиха двата документа, които бяха приети от президента на Русия Владимир Путин, президента на Украйна Петро Порошенко, президента на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел след продължилите над 16 часа преговори за мир в Украйна, съобщава ТАСС.

Ето и целия текст на приетата от "Нормандската четворка" декларация:

Декларация

на президента на Руската Федерация, президента на Украйна, президента на Френската Република и канцлера на Федерална република Германия в подкрепа на Комплекса от мерки за изпълнение на Минското споразумение, прието на 12 февруари 2015 г.

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската Република Франсоа Оланд и канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел потвърждават пълно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени в безалтернативността на изключително мирното урегулиране. Те са напълно готови да приемат всички възможни мерки както отделно, така и заедно за изпълнението на тези цели.

В този контекст лидерите одобряват Комплекс от мерки за изпълнението на Минското споразумение, прието и подписано в Минск на 12 февруари 2015 г. От всички, които са подписали и Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дадат своя принос в този процес и ще използват своето влияние върху всяка от страните, за да способстват изпълнението на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще окажат техническа подкрепа за възстановяването на сегмента на банковата система в засегнатите от конфликта райони например със създаването на международния механизъм за съдействие за осъществяване на социални плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепването на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще способства урегулирането на кризата. С тези цели те ще поддържат продължаването на тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия по въпросите за енергетиката с това да осъществят стъпки в развитието на „зимния газов пакет“.

Те също така поддържат тристранните преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия с цел изработване на практическо решение на въпросите, предизвикващи безпокойството на Русия във връзка с изпълнението на Съглашението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите са привлечени от идеята за създаване на общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан на основата на пълно уважение на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще продължат и занапред да изпълняват Минските споразумения. С тази цел те са се договорили за създаване на контролен механизъм в „нормандски формат“, който ще провежда срещи с регулярна периодичност на равнище висши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи.

Виж и текста на мерките за мир в Украйна:

Комплекс мерки по изпълнение на Минските споразумения

1. Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня в района на Донецка и Луганска област на Украйна и неговото строго изпълнение считано от 00.00 часа (киевско време) на 15 февруари 2015 г.

2. Изтегляне на цялата военна техника на двете страни на равни разстояния с цел създаване на зона за безопасност с ширина най-малко 50 км една от друга за артилерийските системи с калибър 100 мм и нагоре, зона за безопасност с ширина 70 км за ракетни системи и ширина 140 км за ракетни системи „Торнадо-С“, „Ураган“, „Смерч“ и тактически ракетни системи „Точка“ („Точка У“):

- за украинските войски: от фактическата линия на съприкосновение;

- за въоръжените формирования в районите на Донецка и Луганска области на Украйна: от линията на съприкосновение съгласно Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

Изтегляне на гореспоменатата военна техника трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да приключи в рамките на 14 дни.

За този процес ще съдейства ОССЕ в подкрепа на Тристранната контактна група.

3. Да се обезпечи ефективен мониторинг и верификация на режима на прекратяване на огъня и изтеглянето на военната техника от страна на ОССЕ от първия ден на изтеглянето, с използване на всички необходими технически средства, включително спътници, радиолокационни системи и др.

4. В първия ден след изтеглянето да започне диалог за провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“, както и за бъдещия режим на тези райони на основание указания закон.

Незабавно, до 30 дни от подписването на дадения документ да се приеме постановление на Върховната рада на Украйна с указание на територията, в която ще бъде въведен специален режим в съответствие със Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“ на основата на линията, посочена в Минския меморандум от 19 септември 2014 г.

5. Обезпечаване на помилването и амнистията чрез въвеждане в сила на закон, забраняващ преследването и наказанието на лица във връзка със събитията, станали в районите Донецка и Луганска области на Украйна.

6. Обезпечаване на освобождаване и обмен на всички заложници и незаконно задържани лица на основата на принципа „всички срещу всички“. Този процес трябва да бъде приключен до пет дни след извеждането на техниката.

7. Обезпечаване на безопасен достъп, доставка, съхранение и разпределение на хуманитарна помощ на нуждаещите се на основата на международния механизъм.

8. Определяне на модалностите на пълното възстановяване на социално-икономическите връзки, в това число и социалните преводи като изплащане на пенсии и други плащания (постъпления и доходи, своевременно изплащане на всички комунални сметки, възобновяване на данъчното облагане в рамките на законите на Украйна).

С това се цели Украйна да възстанови управлението чрез сегмент на банковата си система врайоните, засегнати от конфликта, като е възможно и създаването на международен механизъм за облекчаване на тези преводи.

9. Възстановяване на пълен контрол над държавната граница от страна на правителството на Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да се случи в първия ден след местните избори и да приключи след всеобщото политическо урегулиране (местни избори в районите Донецка и Луганска области на Украйна на основание Закона на Украйна и конституционна реформа) до края на 2015 г. с изпълнение на пункт 11 – в консултация и със съгласуване с представители на Донецката и Луганската области в рамките на Тристранната контактна група.

10. Извеждане на всички чуждестранни въоръжени формирования, на военна техника и на наемници от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ. Разоръжаване на всички незаконни групи.

11. Провеждане на конституционна реформа в Украйна, до края на 2015 г. трябва да влезе в сила нова конституция, която предполага като ключов елемент децентрализация (с отчитане на особеностите на отделните райони Донецка и Луганска области, съгласувани с представителите на тези райони), както и приемане на постоянно законодателство за особен статут на отделните райони Донецка и Луганска области в съответствие с мерките, указани в бележките*, до края на 2015 г.

***

Мерките в съответствие със Закона „За особен статут на местно самоуправление в отделните райони Донецка и Луганска области“ включват следното:

- освобождаване от наказание, преследване и дискриминация лицата, свързани със събитията, случили се в отделните райони Донецка и Луганска области;

- право на езиково самоопределение;

- участие на органите на местно самоуправление в назначения в органите на прокуратурата и съда в отделните райони Донецка и Луганска области;

- възможност за централните органи на изпълнителната власт да сключват със съответните органи на местно самоуправление споразумения относно икономическото, социалното и културното развитие на отделните райони Донецка и Луганска области;

- държавата са оказва подкрепа за социално-икономическото развитие на отделните райони Донецка и Луганска области;

- съдействие от страна на централните органи на властта затрансгранично сътрудничество в отделните райони Донецка и Луганска области с региони на Руската Федерация;

- създаване на отряди на народна полиция по решение на местните съвети с цел поддържане на обществения ред в отделните райони Донецка и Луганска области;

- пълномощията на депутатите от местните съвети и длъжностните лица, избрани на предсрочните избори, назначени от Върховната рада на Украйна с този закон, не могат дабъдат предсрочно прекратявани.

12. На основание на Закона на Украйна „За временен порядък на местното самоуправление в районите Донецка и Луганска области“ въпросите, касаещи местните избори, ще се обсъждат и съгласуват с представители на отделните райони Донецка и Луганска области в рамките на Тристранната контактна група. Изборите ще бъдат проведени със съблюдаване на съответните стандарти на ОССЕ при мониторинг от страна на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на ОССЕ.

13. Засилване на дейността на Тристранната контактна група, в това число чрез създаване на работни групи в изпълнение на съответните аспекти на Миснките споразумения. Те ще отразяват състава на Тристранната контактна група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят