650 лева минимална заплата от януари 2021 г. Още 100 млн. лв. за възнаграждения в МВР с актуализация на бюджета за 2018 г. Парите за отбрана нарастват с 480 млн. лв.

Премиерът Борисов пристигна на официално посещение в Кайро (ВИДЕО)

„Пандрол“ разследва лъжите за „Графа“ „Спаси София” разпространи неверни твърдения относно материалите на компанията, използвани за реконструкцията

Харчим половин милиард повече за здраве Бюджетът за сектора ще е 4,3 млрд. лева

Какви са правата ми при психически тормоз на работното място

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 октомври 2018

Експремиер осъден за обогатяване от война

Коалицията се събира утре за оставката на Валери Симеонов Красимир Каракачанов запази мълчание по труса в управленската коалиция

25 на сто от новите жилища са къщи Пловдив е №1 по големи домове

Президенството и Съюза на писателите поздравиха Двора на кирилицата Осем бюст-паметника бяха открити в Алеята на творците

Корнелия Нинова: Думите на Борисов са по-цинични и от тези на Симеонов

Пирова победа за управляващите в Полша Кандидатът на опозицията избран за кмет на Варшава от първия тур

Двойка тризнаци проплакаха в София Шестте бебета са добре и наддават на килограми

Държавна приемателна комисия одобри новия мост между Велико Търново и Шемшево

2000 лв. глоба за стар касов апарат Затварят и обекта, ако не смениш устройството до март 2019 г.

Новата BG икономика: Да успееш на инат!

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че общестгвото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България.
Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие.

Всеки петък ще представяме компании, които реално допринасят за растежа на икономиката ни. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации.

ДАНИЕЛ ЖИВКОВ

„Приемствеността е по-важна от всичко“, така смята собственикът на плевенската фирма “ТТ Технология” Марин Трифонов. Предметът й на дейност е производството на детайли от алуминиеви сплави – инструменти и отливки. Фирмата е създадена през 1996 г. и е наследник и последовател на производствените традиции на дружество „Електроспойка“, създадено през далечната 1935 г. Тези традиции се предават вече трето поколение, тъй като дружеството било собственост на дядото на Марин, а по-късно и на баща му.

Марин е роден в Плевен. Още от дете имал на разположение стругове и фрези у дома, на които работел постоянно. Противно на всякаква логика записал да учи счетоводство в София. След като завършил започнал да кара нощни курсове в Българо-германския център в Пазарджик. Не след дълго сам хванал влак за Германия, за да търси клиенти на дружеството. Успял да изгради контакти с много немски фирми и благодарение на тях натрупал опит и опознал пазара навън.

През 1996 г. фирмата останала в неговите ръце. Дълго време след това тя предлагала широк спектър от услуги, но през 2004 г. свила дейността си и започнала да работи само по поръчки, пряко свързани с компетенциите й. Сега производствените помещения на ТТ Технология са с размер декар и половина, а служителите й са 12. „Конкретни сме и това, което правим, го правим както трябва. Възприето е, че 15 служители са малко, но според мен броят не е показателен. Като си купуваш марков часовник, не питаш колко човека работят в завода. Просто искаш часовникът да е хубав и да работи”, споделя възгледите си собственикът.

Във фирмата той се занимава с конструктивната и техническата дейност. Ако в производството има проблем той трябва да намери решението му. Освен това разработва новите детайли и задава чертежи на служителите си, по които да работят. За чертане на 3D детайли използва софтуера SolidWorks, доставен от фирма ДиТра. На него работи само Марин, който го определя като „невероятен“. Освен с него, ДиТра е снабдила “ТТ Технология”и с продукта FeatureCAM за управление на машини.

Плевенската фирма разполага с машинен парк, който включва различни фрези и струг. Всички те са цифрово-програмни. С помощта на софтуера машините се настройват така, че през нощта или дори през целия уикенд да работят сами.
“ТТ Технология” прави изпитания за здравина на детайлите и консултира клиентите си. Всеки детайл във фирмата върви с три вида изчисления – ориентировъчни, прогнозируеми и реални стойности. Така може лесно да се определи за колко време ще бъде готов всеки детайл.

Кризата не повлияла на фирмата, защото разполага със силни клиенти. В момента “ТТ Технология”работи по един проект за Америка, два за Швеция и два за Бразилия. Други държави, в които упражнява успешна дейност са Германия, Франция, Холандия и Литва.Проектът за САЩ ще бъде първият директен износ за там. Скоро собственикът на американската фирма ще дойде на гости на “ТТ Технология”, за да се запознае с условията, които предоставя плевенската фирма.

А условията й отговарят на европейските стандарти. Преди време фирмата създала детайл за спирачките на камионите МАН, който бил подложен на 1,2 млн. спирачни симулации. На 980-хилядната обаче детайлът поддал и спирачката изпуснала. „Когато ми съобщиха това щях да припадна. След като направихме необходимите корекции пуснаха детайла на 1,3 млн. теста, но този път издържа“, спомня си Марин.
Фирмата му е работила и за други известни компании като Мерцедес, а поръчката за тях била изпълнена за два месеца. „За мен е по-важно какво правим, а не за кого го правим. Най-ценни са ми детайлите, които изискват повече усилия. Такъв е например изолаторът за ракета, който направихме за едни военни, както и една изработка, служеща за огледало на ракета. Използва се от военните за тестване на точността на стрелбата“, със задоволство разкрива Трифонов.

Най-младият служител в“ТТ Технология”е на 21 г. Син е на един от най-сериозните работници във фирмата. Марин е взимал на работа много момчета, които тъкмо са излизали от училище, но в повечето случаи нещата не се получавали. Собственикът признава, че причина за това е непривлекателността на професията. Той смята, че младите хора могат да се запалят по машиностроителната дейност, но за да им се вдъхне вяра, трябва подкрепа от държавата. Марин е правил опити да назначи хора, които да подготви за свои заместници на ръководния пост, но според него отговорността е голяма и никой не иска да я поеме. „В момента, в който решиш да имаш частна фирма трябва да забравиш за личното си време. Можеш да си обучиш фрезист и стругар, но замисъла как да работи една фирма се предава много трудно”, казва Трифонов.

Марин Трифонов отдава успехите на „ТТ Технология“ най-вече на ината си. Той осигурява на работниците си всички необходими условия, но изисква от тях да си вършат работата качествено и в срок. Споделя, че в живота си има две основни задачи – фирмата му да работи и да научи децата си на дисциплина.

Той признава, че милее за обществото, но то е настроено негативно към частниците, на база на информацията, която му се поднася. „Говори се, че крадем и крием пари, а това не е вярно. Със сигурност има и такива, но те са изключения. Ние сме работещи хора. Носим чужди негативи и това ни разваля целия имидж“, с разочарование разказва Трифонов.
Двете букви „Т“ пред Технология идват от фамилията Трифонови, а не от пистолети ТТ, както смятат много хора. За реклама фирмата използва единствено интернет сайта си. „На него сме сложили балони с нагорещен въздух, които символизират екологичност и спокойствие. Не трябва на сайта си да имаш голи мацки, държащи бургии, както е масовата практика“,за финал ни съветва собственикът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.