Шведски изтребител „Грипен“ се разби след сблъсък в ято птици

Борисов: Експертна група в парламента да предложи решение за „Олимпик“ Нека да обмислим внимателно какъв прецедент ще създадем, призова премиерът

Хванаха гастролиращ рецидивист в момент на кражба 33-годишният бил издирван от ред дирекции за кражби и взломове

Установено е нарушение в диагностично-лечебния процес на родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли месец

Средната стойност на загубите за застрахованите в „Олимпик“ ще е 200 лв. Гаранционният фонд ще плати щетите по Гражданската отговорност, но не и полиците

„Левски“ тренира без Вашчук

Тежка катастрофа затруднява движението на АМ „Тракия”

Младеж за втори път изнасилва възрастна жена 19-годишният бил съден като непълнолетен за изнасилване на същата жена

Лекарският съюз в Сливен: Всеки е невинен до доказване на противното

Ремонтите в някои училища и детски градини в София ще продължат и след 15 септември

Заместник-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка (СНИМКИ)

Евакуираха над 40 души от сградата на Социалното подпомагане и данъчната служба в Казанлък заради изтичане на газ

„Майкрософт“ спряла руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се бори за втори мандат

Иран показа първия си изтребител собствено производство (ВИДЕО)

Павлова: Над 870 млн. лв. са необходими за свлачищата в страната

В момента се прави преглед на националната програма за превенция на свлачищата. Според наличната информация необходимият ресурс за всички свлачища в страната е в размер на над 870 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

За финансиране можем да разчитаме на няколко източника каза тя и като такива посочи бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, европейския Фонд „Солидарност”, Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 1850 са регистрираните към момента свлачища, съобщи тя. Най-сериозен е проблемът в района на Варна, Смолян и Кърджали. Много от тях са в близост или засягат пътища, а има и такива, които са в близост до сгради. Заради свлачища на места има затворени пътища, каза още министърът. Изчисленията показват, че за отстраняване на щети в резултат на нови свлачища, които засягат пътища, са необходими около 20 млн. лв., допълни тя. Лиляна Павлова съобщи, че се очаква плащане на 4 млн. лв. за преодоляване на щетите от наводнението в Мизия от страна на Фонд „Солидарност“. До 26 март общините и областните управители трябва да подадат заявленията за последните наводнения, които да обобщим и подадем към фонда, допълни тя.

70 млн. лв. е бюджета на Междуведомствената комисия за тази година. Почти 20 млн. евро е бюджетът, за който ще може да се кандидатства по Оперативна програма „Околна сред“ през новия програмен период. В момента се прави анализ за възможностите за създаване на катастрофичен пул в страната, който също да може да се ползва за финансиране на дейности за преодоляване на щети от бедствия, каза министър Павлова. До края на годината трябва да бъде готов анализът за въвеждането на ТОЛ система в страната. Утре ще бъде подписан договорът със Световна банка, съобщи министърът. През месец юли може да бъде пуснат за движение Лот 2 на АМ „Марица, информира Лиляна Павлова и допълни, че цялостното завършване на магистралата трябва да стане факт до края на месец октомври 2015 година. В отговор на въпрос тя съобщи, че бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ е приоритизиран и след приключване на зимния сезон ще бъда изкърпени най-проблемните пътни участъци по магистралите. Ще се опитаме всички 290 сгради, подали заявление за участие в проект „Енергийно обновяване на българските домове“, които отговарят на изискванията, да останат в нея и мерките по тях да бъдат изпълнени, каза министър Павлова.

Вече е одобрен необходимият ресурс от почти 15 млн. лв., с които ще се осигури необходимото досега съфинансиране от 25% от страна на собствениците, каза още тя. 16 февруари е срокът, в който ще бъдат разгледани всички подадени заявления и да се прецени дали сградите отговарят на изискванията, посочи тя. Регионалният министър подчерта разликата между проекта и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и обърна внимание, че тя стартира с над 36 апартамента в 39 големи града в страната. Предвиждаме от 2016 г. да разширим програмата, съобщи тя.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ ще разполагаме с 300 млн. евро, с които ще могат да бъдат финансирани по-малки многофамилни сгради в 36-те големи града. Останалите ще могат да кандидатстват по националната програма. Общият критерий за участие и по двете програми е сградите да бъдат проектирани преди 1999 г., подчерта министър Павлова. Заради необходимостта от информация за състоянието на всяка сграда, ще бъдат направени конструктивни обследвания и ако те дадат препоръки ще се направи укрепване на сградите. Това ще се прави само при съгласие от страна на собствениците. В противен случай няма да бъде осигурявано финансиране, каза още регионалният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.