Почина световноизвестната оперна прима Христина Ангелакова

“Левски” на бараж за Лига Европа

БСП и ГЕРБ на балотаж за кметския пост в Галиче

И при храната има мода Кои са основните кулинарни трендове

Катастрофа между камион и товарен микробус край Монтана Един човек е пострадал

Медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест

Графа е първият, който се раздели със свой талант в „Гласът на България“

Стоичков срещу Зидан в Париж

Прогнозата на Светлана Тилкова – Алена за кралската сватба: Кармична разплата тегне над брака на Хари и Меган Принцът се жени без да е сигурен, а новата херцогиня на Съсекс ще се дразни на характера му

Отровни слухове текат от чешмите в София В норма са всички проби, увериха институциите, отговорни за проследяването и контрола

Ивет Лалова първа на 200 метра в Турция

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 21 май 2018

Министър Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

За пъстърви край Трънското ждрело

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961 г. То е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се на 80 км западно от София и на 3 км от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва 3-4 м. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра.

Освен че привлича природолюбители и туристи от цялата страна, ждрелото е притегателно място и запалените по риболова. Река Ерма е типично пъстървова зона. Тук виреят няколко речни вида. Освен балканската пъстърва може да се улови също черна мряна, речен кефал, кротушка, уклей и пръскач.

Според наредба към Закона за рибарството и аквакултурите от 2014 г. се забранява задържането на улов от балканска пъстърва. Това важи за цялото българско поречие на река Ерма и притоците й – от ГКПП-Стрезимировци до границата с република Сърбия при с. Петачинци. С други думи, в тази зона е въведено правилото „хвани и пусни”, което има за цел да защити популацията на пъстървите. За целта са поставени и информационни табели край реката. Въдичарите имат право да замятат примамки във водата, но при улов на рядката речна риба са задължени да я върнат обратно.

Ерма е една от студените реки, особено през февруари температурата на водата е доста ниска. Въпреки това пъстървите са активни и с повече упорство бихме могли да провокираме интереса им. Реката събира водите си от планините Грамада, Боховска, Рудина, Руй, Еловишка, Чарчалат, Големи връх, Завалска, Любаш, Стража и Гребен.

Районът между Стрезимировци и Трън е по-слабо посещаван заради коригираното и изравнено корито. Укритията за рибите тук са по-малко и пъстървите избягват тази зона. Въдичари мамят в участъка черна мряна на „леко” дъно със стръв мамарец или ручейник. След град Трън реката става доста по-притегателна за рибарското братство. Местните въдичари съветват всеки да опита късмета си зад цеха за производство на тръби. В тези вирове се криели някои от най-големите пъстърви в реката, които надхвърлят 50 сантиметра.

На реката се практикуват различни видове риболов. В дните след откриването на новия сезон в началото на февруари най-масово се залага на естествени примамки. Класическият грозд от бели червеи дава резултат в студеното време. При краткотраен дъжд или топене на снега водата се замътва, което е най-добрият вариант за риболов. Тогава пъстървата предпочита да похапва дебели торни или земни червеи.

Огромни пъстърви се спотайват в района на бента, намиращ се малко след Трънското ждрело. Въпреки големите дълбочини и бавната вода „петнистите” риби понякога обичат да се укриват тук. Малките живи рибки, заметнати на дъно, са чудесен деликатес за трофейните екземпляри в този участък от реката. Със затоплянето на времето уловът издребнява. Тогава хубавите балкански пъстърви се хващат сутрин и привечер, а през деня се търсят основно мренки, кленчета и уклеи.

Риболовът с блесни, воблери и изкуствени мухи е най-резултатен през летните месеци. Дебитът на река Ерма тогава не е голям, затова се поставят сравнително по-дребни примамки. Освен уникалните природни забележителности и чистия въздух в Трънското ждрело можем да се насладим на удивителен риболов. Надхитрянето с балканските пъстърви винаги е гаранция за голям адреналин. А когато подарим обратно живота на рибата, чувството е неописуемо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.