НФСБ ще гласува против решението за преговори за F-16 ДПС ще го подкрепи

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

За пъстърви край Трънското ждрело

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и защитена територия през 1961 г. То е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се на 80 км западно от София и на 3 км от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва 3-4 м. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра.

Освен че привлича природолюбители и туристи от цялата страна, ждрелото е притегателно място и запалените по риболова. Река Ерма е типично пъстървова зона. Тук виреят няколко речни вида. Освен балканската пъстърва може да се улови също черна мряна, речен кефал, кротушка, уклей и пръскач.

Според наредба към Закона за рибарството и аквакултурите от 2014 г. се забранява задържането на улов от балканска пъстърва. Това важи за цялото българско поречие на река Ерма и притоците й – от ГКПП-Стрезимировци до границата с република Сърбия при с. Петачинци. С други думи, в тази зона е въведено правилото „хвани и пусни”, което има за цел да защити популацията на пъстървите. За целта са поставени и информационни табели край реката. Въдичарите имат право да замятат примамки във водата, но при улов на рядката речна риба са задължени да я върнат обратно.

Ерма е една от студените реки, особено през февруари температурата на водата е доста ниска. Въпреки това пъстървите са активни и с повече упорство бихме могли да провокираме интереса им. Реката събира водите си от планините Грамада, Боховска, Рудина, Руй, Еловишка, Чарчалат, Големи връх, Завалска, Любаш, Стража и Гребен.

Районът между Стрезимировци и Трън е по-слабо посещаван заради коригираното и изравнено корито. Укритията за рибите тук са по-малко и пъстървите избягват тази зона. Въдичари мамят в участъка черна мряна на „леко” дъно със стръв мамарец или ручейник. След град Трън реката става доста по-притегателна за рибарското братство. Местните въдичари съветват всеки да опита късмета си зад цеха за производство на тръби. В тези вирове се криели някои от най-големите пъстърви в реката, които надхвърлят 50 сантиметра.

На реката се практикуват различни видове риболов. В дните след откриването на новия сезон в началото на февруари най-масово се залага на естествени примамки. Класическият грозд от бели червеи дава резултат в студеното време. При краткотраен дъжд или топене на снега водата се замътва, което е най-добрият вариант за риболов. Тогава пъстървата предпочита да похапва дебели торни или земни червеи.

Огромни пъстърви се спотайват в района на бента, намиращ се малко след Трънското ждрело. Въпреки големите дълбочини и бавната вода „петнистите” риби понякога обичат да се укриват тук. Малките живи рибки, заметнати на дъно, са чудесен деликатес за трофейните екземпляри в този участък от реката. Със затоплянето на времето уловът издребнява. Тогава хубавите балкански пъстърви се хващат сутрин и привечер, а през деня се търсят основно мренки, кленчета и уклеи.

Риболовът с блесни, воблери и изкуствени мухи е най-резултатен през летните месеци. Дебитът на река Ерма тогава не е голям, затова се поставят сравнително по-дребни примамки. Освен уникалните природни забележителности и чистия въздух в Трънското ждрело можем да се насладим на удивителен риболов. Надхитрянето с балканските пъстърви винаги е гаранция за голям адреналин. А когато подарим обратно живота на рибата, чувството е неописуемо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.