Премиерът Борисов: Щом са дали 4 г. за Цветанов, да дадат 400 г. за „червеите" начело със съдия (ОБЗОР)

Замесените в разработката „Червей" трябва да получат 400 г. затвор начело със съдията, заключи премиерът Бойко Борисов, след като направи сравнение на делото за незаконното прилагане на СРС с това срещу помощника си Цветан Цветанов. "Ако на Цветанов са му дали 4 г., за това трябва да им дадат по 400 г., което са правили всичките по веригата - от съдията до последния. Имаме сега с кого да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мене", каза Борисов от Брюксел, цитиран от пресслужбата си.

„За мен да текат мероприятия, някой да ходи да ги продължава и да казват, че става въпрос за банички, дали ще откраднат някоя туба бензин, са несериозни, обижда публиката", заяви още Борисов. Той се надява прокуратурата да повдигне обвинения, което ще е „сериозен тест за прилаганите от нея стандарти и критерии".

Премиерът каза, че става дума за шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Именно тя разписала разрешенията за СРС в операция „Червей" за 500 дни, а законът не допуска повече 180.

Янева беше спрягана по-рано като „семейна приятелка" на Цветанов. Тя обаче не поиска или не можа да повлияе на подчинените си, които осъдиха бившия вътрешен министър на лишаване от свобода по едно от образуваните срещу него 4 дела.

„Гледам, че медиите много ревниво пазят Янева. Шеф на съд е, след като издава такова разрешително, и то за такива срокове, за това възложих на правосъдния министър като председател на ВСС да инициира едно изслушване във ВСС", каза още Борисов. Той похвали Бюрото за контрол на СРС-тата, че „ясно е указало действията на съдиите, прокурорите, и службите". Направи и политически коментар: „Хубавото е, че бюрото е съставено от предишното мнозинство и никой не може да заподозре да атакуваме някой с тях. Не трябва да се пипат службите, за да може опозицията да е спокойна и да строим България."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право