Новият дълг одобрен с процедурни хватки

Плановете на правителството да вземе нов дълг от 8 млрд. евро до 2017 г. с посредничеството на 4 банки бяха одобрени вчера в бюджетната комисия на парламента след скандал. Депутатите пуснаха на косъм законопроект, който предвижда емисиите на държавни ценни книжа (ДЦК) на международните пазари да се обслужват от Ситигруп, Ейч Ес Би Си, Сосиете Женерал и Уникредит.

В началото на заседанието шефката на комисията Менда Стоянова не се противопостави на искане от БСП да се приеме гласът на отсъстващия им колега Георги Търновалийски, който щял да се обяви „против”. Впоследствие, когато се видя, че гласовете на депутатите, които са „за”, не достигат, тя обяви, че не признава гласа на Търновалийски. В същото време комисията прие гласа на друг отсъстващ депутат - Владислав Николов от ГЕРБ, който бе „за”.

Стоянова обясни, че се отказва от предишното си решение, защото не е проверила всички обстоятелства около отсъствието на Търновалийски, както и че той изобщо не се е регистрирал на заседанието.

Преди това “за” гласуваха народните представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ. “Против” бяха депутатите от “Атака” и БСП, а ДПС и Патриотичният фронт се въздържаха.

Подобна каша се получи и с комисията по външна политика, която първо обяви, че е отхвърлила законопроекта, но после шефката на комисията Джема Грозданова обясни, че всъщност го е подкрепила с 9 на 8 гласа. Причината - не е признат гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който отсъствал и не се е регистрирал за участие.
По време на самата бюджетна комисия депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че движението ще реши на специално заседание как да гласува в зала.

От думите на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че изборът на четирите банки за новия заем е бил договорен още когато те отпуснаха мостови кредит за изплащане на гарантираните депозити от КТБ в края на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес