Сестрата на Бойко Борисов: Брат ми беше първият човек, на който се обадих, когато се разболях

Британските железничари обявиха 24-часова стачка

Зоран Заев: Ще положа всички усилия Никола Груевски да бъде върнат в страната

Агенция Fitch потвърди рейтингa на България „BBB“ със стабилна перспектива

Джип се размаза в стълб в Пловдив, шофьорът е избягал (СНИМКИ)

Мъж е в болница след обгазяване при пожар в дома му в Якоруда

Столичният кмет: Почиставащите фирми са в пълна готовност за предстоящия снеговалеж

Полицията откри боен арсенал в къща в благоевградското село Покровник

Вицепрезидентът на САЩ: Търговските действия срещу Китай няма да спрат, докато Пекин не промени поведението си

Таско Ерменков, БСП: Зад протестите стои правителството

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Най-скъпият Rolls-Royce радва първо англичаните Тръгнаха първите 8 екземпляра от SUV модела Cullinan

Трафикът се осъществява нормално през проходите Шипка и Петрохан при зимни условия

Ново фентъзи от Дж. К. Роулинг „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд” е хитът на седмицата

Фандъкова: Решението за оставката на Симеонов е добро, но да не забравяме, че ситуацията е предизборна

За модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябват над 270 млн. евро

Необходимата сума за модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е над 270 милиона евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Тя трябваше да отговаря на въпрос относно удължаване на ресурса за експлоатация на блоковете на централата.

„До настоящият момент във връзка със всички дейности, които са изпълнени са изплатени около 190 милиона лева“, обясни тя.

Обмисля се вариант за осигуряване на финансирането за удължаване на срока на експлоатация за тези два блока, защото те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране, за да можем да се справим в рамките на времевите срокове, продължи министърът. „По отношение на 5-ти блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да с поберем в програмата, която е разписана“, каза тя.

Петкова посочи, че основно изкисване за издаване на нови лицензи е наличието на оценка на ядрената безопасност и радиационна защита и оценка на действителното състояние на оценка на съответния блок. „В изпълнение на тези изисквания дейностите относно продължаване на експлоатация на 5 и 6-ти блок АЕЦ „Козлодуй“, са разделени на 2 основни етапа“, каза още тя. И уточни, че изпълнението на първия етап е приключило.

„Комплексното изследване и за двата блока за периода 2012-2014 година отговаря на най-високите стандарти за безопасност на ЕС. Резултатът от изследванията показват, че техническото състояние на компонентите на 5 и 6-ти блок АЕЦ съответстват на изискванията“, поясни министърът.

„Програмите за 5 и 6-ти блок са съгласувани след преглед на Агенцията за ядрено регулиране през месеците май и юни 2014 година. Това позволи стартирането на втория етап на програмата. Мерките ще се изпълняват през период 2014 -2016, за 5-ти блок и периода 2016-2018 година за 6 ти блок. Финансирането за АЕЦ в бизнес програмата е предвидена в периода 2014-2019 година съответните средства. За изпълнението на втория етап на проекта“, допълни министърът на енергетиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.