Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Доналд Тръмп очаква нова среща с Путин

За модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябват над 270 млн. евро

Необходимата сума за модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е над 270 милиона евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Тя трябваше да отговаря на въпрос относно удължаване на ресурса за експлоатация на блоковете на централата.

„До настоящият момент във връзка със всички дейности, които са изпълнени са изплатени около 190 милиона лева“, обясни тя.

Обмисля се вариант за осигуряване на финансирането за удължаване на срока на експлоатация за тези два блока, защото те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране, за да можем да се справим в рамките на времевите срокове, продължи министърът. „По отношение на 5-ти блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да с поберем в програмата, която е разписана“, каза тя.

Петкова посочи, че основно изкисване за издаване на нови лицензи е наличието на оценка на ядрената безопасност и радиационна защита и оценка на действителното състояние на оценка на съответния блок. „В изпълнение на тези изисквания дейностите относно продължаване на експлоатация на 5 и 6-ти блок АЕЦ „Козлодуй“, са разделени на 2 основни етапа“, каза още тя. И уточни, че изпълнението на първия етап е приключило.

„Комплексното изследване и за двата блока за периода 2012-2014 година отговаря на най-високите стандарти за безопасност на ЕС. Резултатът от изследванията показват, че техническото състояние на компонентите на 5 и 6-ти блок АЕЦ съответстват на изискванията“, поясни министърът.

„Програмите за 5 и 6-ти блок са съгласувани след преглед на Агенцията за ядрено регулиране през месеците май и юни 2014 година. Това позволи стартирането на втория етап на програмата. Мерките ще се изпълняват през период 2014 -2016, за 5-ти блок и периода 2016-2018 година за 6 ти блок. Финансирането за АЕЦ в бизнес програмата е предвидена в периода 2014-2019 година съответните средства. За изпълнението на втория етап на проекта“, допълни министърът на енергетиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.