ГЕРБ преизбра общински лидер в Бургас

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

40 ухапани от кърлежи във Варна

Турския правосъден министър: Гърция се е превърнала в сборище за престъпници

Ученици и общинари залесяват Монтана

Христо Радевски от Казанлък за програмата на д-р Емилова: Само за година стопих 49 кг Мъжът се е излекувал от подагра

Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25%

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов: Няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на Десислава Иванчева

За Гергьовден пускат движението в дясното платно на източната дъга на Софийския околовръстен път от Казичене до АМ “Тракия” Министър Нанков направи оглед и на рехабилитацията на второкласния път София - Петрохан – Лом

Проф. Валери Стефанов: Най-големият враг на масонството са тоталитарните общества В Стара Загора се проведе публична дискусия за свободното зидарство

В Саудитска Арабия затвориха женски фитнес заради “неприличен” видеоклип

Мрежа за трафик на нелегални мигранти е разкрита във Франция

Почина известната руска актриса Нина Дорошина

Апелативна прокуратура – Велико Търново втора по натовареност за 2017 година

За модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябват над 270 млн. евро

Необходимата сума за модернизацията на 5 и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” е над 270 милиона евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. Тя трябваше да отговаря на въпрос относно удължаване на ресурса за експлоатация на блоковете на централата.

„До настоящият момент във връзка със всички дейности, които са изпълнени са изплатени около 190 милиона лева”, обясни тя.

Обмисля се вариант за осигуряване на финансирането за удължаване на срока на експлоатация за тези два блока, защото те са наш основен приоритет и се работи по няколко варианта за финансиране, за да можем да се справим в рамките на времевите срокове, продължи министърът. „По отношение на 5-ти блок на практика не разполагаме с резерв от време и това означава, че всички трябва да оптимизираме усилията си, за да с поберем в програмата, която е разписана”, каза тя.

Петкова посочи, че основно изкисване за издаване на нови лицензи е наличието на оценка на ядрената безопасност и радиационна защита и оценка на действителното състояние на оценка на съответния блок. „В изпълнение на тези изисквания дейностите относно продължаване на експлоатация на 5 и 6-ти блок АЕЦ “Козлодуй”, са разделени на 2 основни етапа”, каза още тя. И уточни, че изпълнението на първия етап е приключило.

„Комплексното изследване и за двата блока за периода 2012-2014 година отговаря на най-високите стандарти за безопасност на ЕС. Резултатът от изследванията показват, че техническото състояние на компонентите на 5 и 6-ти блок АЕЦ съответстват на изискванията”, поясни министърът.

„Програмите за 5 и 6-ти блок са съгласувани след преглед на Агенцията за ядрено регулиране през месеците май и юни 2014 година. Това позволи стартирането на втория етап на програмата. Мерките ще се изпълняват през период 2014 -2016, за 5-ти блок и периода 2016-2018 година за 6 ти блок. Финансирането за АЕЦ в бизнес програмата е предвидена в периода 2014-2019 година съответните средства. За изпълнението на втория етап на проекта”, допълни министърът на енергетиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.