Димитър Манолов: Никой няма да повярва на протест на работодателите

- Г-н Манолов, след избирането ви за президент на КТ „Подкрепа“ се обърнахте към колегите си с думите: Благодаря ви, че ми сложихте такъв воденичен камък на шията. Толкова ли е тежко битието на един синдикален лидер?

- Обикновено всеки вижда какво си взел, а не се интересува какво си дал. Някои хора казват - тоя се показва по телевизора. Но за да го направя, аз съм станал сутринта в 5 ч. Други казват - ти обиколи света, но не знаят, че за да излетя за Брюксел, съм станал в 3 ч, за да хвана самолета в 6. Аз съм умерено циничен човек. Това ми помага да се оправям в този живот и много не давам ухо на такива тъпотии.

- Имате предвид, че ви завиждат ли?

- Не може да няма завист. Ние сме такива хорица.

- Дори и от колегите ви от „Подкрепа“?

- Моите хора да не са марсианци. Всички сме с една и съща душевност, въпреки че хората в „Подкрепа“ са по-високо качество. Това не са приказки от патриотизъм.

- При оттеглянето си д-р Тренчев каза, че не е могъл да направи необходимите съкращения в „Подкрепа“. Вие ще се захванете ли с тях?

- Да, ще ги направя. Започвам от понеделник и ще видим докъде ще стигнем. Знам какво трябва да се направи.

- Каква промяна искате да видите в синдикалната организация?

- Не търся определено някакъв фасон, който организацията да получи. Но ми се иска да намерим тази специална порода хора, които знаят, че двама са повече от един и които са наясно, че не само с хляб се живее.

- Бизнесът предупреди, че ще напусне съвета за тристранно сътрудничество, тъй като правителството взема решения, като се съобразява само със синдикатите. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза, че работодателите ще протестират, ако осигуровките се повишат. Имат ли основание за такова поведение?

- Ако работодателите се опитват да притиснат правителството заради историята с пенсионните фондове и смятат, че по този начин ще върнат нещата назад, ми се струва, че са сбъркали. Нямате представа докъде се простира лобистката мощ на пенсионните фондове. Вие виждате само върха на айсберга. Така че това, което става, изобщо не ме изненадва. Не съм чул напоследък да са се появили конфликтни теми, по които да не е имало диалог.

- Работодателите дават пример с темата за осигуровките и казват, че те, а не правителството и синдикатите, създават БВП и работни места.

- Това е доста пресилено твърдение. Аз работодател до струг не съм видял. Ако Домусчиев (председателят на КРИБ Кирил Домусчиев - б.р.) отвори Кодекса за социално осигуряване, ще види, че от 2017 г. пенсионната осигуровка трябва да се вдигне с 2 процентни пункта. Той мълчи за тях, защото те трябва да отидат в пенсионните фондове. Само че увеличението с 0,5 пункта, което предлага социалният министър Ивайло Калфин и за което се твърди, че ще съсипе бизнеса, е четири пъти по-ниско от тези 2 пункта. Така че тезата на работодателите е твърде незащитима. Половин процент увеличение нищо не е и няма да повлияе негативно. Що се касае до протестите на работодатели, използвайки работниците като придатък - тази теза е развивана в Европа. Авторът й е известен на целия свят. Казва се Бенито Мусолини. След това същата теза е развита в една книга „Моята борба“, чийто автор също го знаем всички. Не се сещам кой би повярвал сега на подобен протест.

- Вие сте сред най-големите критици на пенсионните фондове. Защо?

- „Подкрепа“ е единствената организация, която от 1999 г. не е променила отношението си по тази тема, а само го е задълбочавала и развивала. Обяснението, че стоим на една и съща позиция, е, че единствено ние нямаме никаква организационна свързаност с пенсионни фондове. Следователно можем да си позволим да говорим истината.

- Къде е грешката? В архитектурата на пенсионния модел в България или в начина на прилагането му?

- Оказа се, че е в архитектурата. Преди 4 години това ни го казаха външни експерти от Световната банка и Международната организация на труда. Всички страни в Европа, в които капиталовите схеми бяха задължителни, се отказаха от тях. Това, което прави министърът на финансите Владислав Горанов, не е никаква новина. Освен за заинтересуваните, защото това прекрасно кранче с широк вход и затворен изход не е за изпускане.

- Какво имате предвид?

- Че те събират пари, но не плащат пенсии и през това време могат да правят каквото си искат с тези средства. Установено е, че навсякъде по света, когато е възможна злоупотреба с пари или недостатъчно ефективна употреба, тя се случва. В България това става в по-голяма степен.

- Все пак не е ли разумно човек да има лични спестявания за пенсия?

- И на мен ми се струва разумно. Само че доброволно.Тези дни ще си отворя доброволна пенсионна партида, за да покажа, че съм за това.

- Но нали същите дружества, които критикувате, управляват и доброволните фондове...

- Само че аз ще казвам как ще се управляват средствата и ако не ми харесва как го правят, ще си направя банков влог или ще си дам парите на инвестиционен посредник да ми направи инвестиционен портфейл. Ако искам, мога да си ги сложа и под дюшека, но решението ще го взема аз. А не държавата да ми казва, че задължително трябва да си дам парите еди-къде си и каквото получа оттам, това ще е.

- За професионалните фондове трябва ли да се даде право на избор като при универсалните?

- Това го бях предложил още през 2011 г. Водихме дебат и стана дума за миньори, които ще получат по 50 лв. пенсия. Тогава от другата страна ми се каза, че операторът в АЕЦ „Козлодуй“ има 70 000 лв. Нямам нищо против, който е направил сметката, че му е изгодно, да стои в професионален фонд. Обаче другият, който вижда, че има рискове, трябва да има възможност да направи нещо друго.

- Това, че един има 70 000 лв., а друг - 2000 лв. не показва ли, че проблемът е в редовността на вноските и че държавата не може да контролира сивия сектор?

- Проблемът е в това, че не може да караш човек насила да поема риск. Стандартната икономическа наука казва, че печели този, който поема риск. Тоест рискът и доходността са при един субект. А у нас от години се прави всичко възможно двете да бъдат разделени - рискът да е за едни, а доходността - за други.

- Одобрявате ли предложението на социалния министър за увеличение на пенсионната възраст?

- Горе-долу върши работа. Но напоследък чух една идея - бъдещи увеличения на пенсионната възраст да се отнасят за хората, които сега започват да работят. Генерацията, родена между 1950 и 1975 г., грубо казано, понася цялото тегло на тези промени. Има здрав смисъл, ако тежестта им се премести върху друго поколение. В България обаче политиците смятат, че са толкова по-големи реформатори, колкото повече промените тормозят хората. Това е чудовищна извратеност.

НАШИЯТ ГОСТ

Новоизбраният президент на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов е роден на 23 август 1958 г. в София. По образование е строителен инженер. Членува в синдикалната организация от създаването й през 1989 г. Манолов е сред основателите на профсъюзните организации на научно-техническите работници и на работещите в строителството. През 1994 г. става вицепрезидент на “Подкрепа”. Изпълнява тази длъжност до 9 февруари, когато е избран за лидер след оттеглянето на създателя на организацията д-р Константин Тренчев от президентския пост. Манолов не членува и не е членувал в политически партии и движения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта