Велизар Енчев: Вече "Южен поток" се нарича "Турски поток"

"Южен поток" се нарича вече "Турски поток". Удивен съм, че не го споменахте. Това заяви независимият депутат Велизар Енчев като реплика на отговор на енергийния министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Не в българската, а в турската хазна ще влизат парите от таксите. През Турция ще минава и иракския петрол и този от Каспийско море, заяви Енчев. Като добавим и провала на АЕЦ Белене след време ще купуваме от Турция не само газ, а и ток. Тоталното политизиране на един наднационален проект като Южен поток ще лиши България от крупни инвестиции в полза на Турция, заяви Енчев.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Москва се отказва от строителството на газопровода "Южен поток" и вместо него ще построи тръба със същия капацитет от 63 милиарда куб.м., която ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море. В добавка към тръбата се предвижда и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница.

Очаква се новият газопровод да бъде пуснат в експлоатация през 2016 г. В случай на неговата реализация ще се създаде нова архитектура на газовите доставки на Балканите, отбелязват експерти.

"Газпром" посъветва вече своите европейски партньори по време на посещението на заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович да побързат с изграждането на тръбите, които ще транспортират руското "синьо гориво" от хъба за ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини