Христо Григоров: Имаме над 1250 случая на спасени хора в планините

До сега, само за този сезон имаме над 1250 случая на спасени хора в планините. Това каза пред журналисти председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров.

Той присъстваше на награждаване на участниците в спасителната акция в Банско миналия месец, свързана с пострадалия турски турист Алпер Боскурт.

„600 достойни мъже, представителите на които са тук, разделени на 33 отряда с 24 кучета, спасяват човешки живот”, заяви той. „Поводът да се съберем е една изключителна акция, която даде възможността при изключително тежки обстоятелства, благодарение на професионализма на тези хора да спасим един човешки живот, ние спасихме един турист от Турция", посочи Григоров.

Вдигнахме хеликоптера и благодарение на това, че реагирахме в рамките на 15 минути, това младо момче беше спасено”, обясни Григоров и добави, че туристът е бил с вътрешен кръвоизлив и въпросът за неговия живот е бил на минути.

„При тази акция планинските спасители към БЧК рискуваха живота си, но спасиха един човешки живот и затова ние решихме тези смели хора да бъдат отличени пред цялото българско общество, защото това, което направиха е достойно за подражание и за уважение”, категоричен е той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини