Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Край Лъвов мост ще подменят тополите с чинари

Поетапно ще преминем към подмяна на тополите с чинари в района на „Лъвов мост“, съобщи пред журналисти Ралица Маджарова, шеф на дирекция „Зелена система“ към Столична община, цитирана от „Фокус“.

„Целта е да се установи състоянието на дървесината, която е на повече от 30 години. Видимо по-голямата част не е в добро състояние. Самото изследване в повечето случаи потвърждава точно това“, заяви Маджарова.

„Нашите намерения са да започнем поетапно подменяне на тези тополи. Пуснали сме уведомление за съгласуване и до Института за културно наследство, тъй като тази част от бул. „Сливница“ е декларирана в института като паметник на културата, да подменим тези тополи с чинари. Чакаме от тях положително становище. На мястото на премахнатите тополи ще бъдат засадени по-подходящи, по-устойчиви и дълготрайни видове. След като получим доклада ще може да кажем каква е окончателната бройка“, добави Маджарова

„Повечето тополи, които се намират тук са в лошо състояние. Тези, които към момента покажат добро състояние ще се запазят още известно време. Дърветата в най-лошо състояние представляващи някакъв риск ще бъдат премахнати незабавно“, допълни Маджарова.

„Обследваме бул. „Сливница“ от Сточна гара до бул. „Опълченска“. По-нататък през годината ще правим и други такива изследвания в зависимост от нуждата. През миналата година обследвахме по този начин дървета в градината пред Националната художествена галерия, където в следствие н обследването някои дървета бяха премахнати. Това е много полезно за общината, защото това, което се случва в дървесината не можем да го видим с просто око. Понякога дървото изглежда в добро състояние, всъщност е възможно да крие рискове вътре в себе си“, уточни Маджарова.

„Стартирали сме съгласувателните процедури за това. Като получим доклада с окончателните резултати и съответно положителното становище ще започнем отстраняването на опасните дървета – в края на февруари, началото на март. Смятаме да го извършваме в почивни дни, за да не възпрепятстваме движението по булеварда“, каза още Маджарова.

Маджарова съобщи, че на територията на София ще се засадят между 500 и 700 дървета, които са подходящи с околните насаждения . Предимно новозасадените дървета ще бъдат чинари, липи, кълбовиден шестил, ясени, липи, кестени, каквито са по-масовите насаждения в София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.