Край Лъвов мост ще подменят тополите с чинари

Поетапно ще преминем към подмяна на тополите с чинари в района на "Лъвов мост", съобщи пред журналисти Ралица Маджарова, шеф на дирекция „Зелена система" към Столична община, цитирана от „Фокус".

„Целта е да се установи състоянието на дървесината, която е на повече от 30 години. Видимо по-голямата част не е в добро състояние. Самото изследване в повечето случаи потвърждава точно това", заяви Маджарова.

„Нашите намерения са да започнем поетапно подменяне на тези тополи. Пуснали сме уведомление за съгласуване и до Института за културно наследство, тъй като тази част от бул. „Сливница" е декларирана в института като паметник на културата, да подменим тези тополи с чинари. Чакаме от тях положително становище. На мястото на премахнатите тополи ще бъдат засадени по-подходящи, по-устойчиви и дълготрайни видове. След като получим доклада ще може да кажем каква е окончателната бройка", добави Маджарова

„Повечето тополи, които се намират тук са в лошо състояние. Тези, които към момента покажат добро състояние ще се запазят още известно време. Дърветата в най-лошо състояние представляващи някакъв риск ще бъдат премахнати незабавно", допълни Маджарова.

„Обследваме бул. „Сливница" от Сточна гара до бул. „Опълченска". По-нататък през годината ще правим и други такива изследвания в зависимост от нуждата. През миналата година обследвахме по този начин дървета в градината пред Националната художествена галерия, където в следствие н обследването някои дървета бяха премахнати. Това е много полезно за общината, защото това, което се случва в дървесината не можем да го видим с просто око. Понякога дървото изглежда в добро състояние, всъщност е възможно да крие рискове вътре в себе си", уточни Маджарова.

„Стартирали сме съгласувателните процедури за това. Като получим доклада с окончателните резултати и съответно положителното становище ще започнем отстраняването на опасните дървета - в края на февруари, началото на март. Смятаме да го извършваме в почивни дни, за да не възпрепятстваме движението по булеварда", каза още Маджарова.

Маджарова съобщи, че на територията на София ще се засадят между 500 и 700 дървета, които са подходящи с околните насаждения . Предимно новозасадените дървета ще бъдат чинари, липи, кълбовиден шестил, ясени, липи, кестени, каквито са по-масовите насаждения в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини