Започва изплащането на обезщетенията заради чумата в с. Шарково

Най-малко 14 са жертвите на самоубийствения атентат в Кабул

Няколко души са ранени при стрелба в канадския град Торонто

Стабилно е състоянието на 10-годишното българче, простреляно в Италия

Жълт код за валежи днес

Чумаво време

На 23 юли 2018 да почерпят

Фентъзи мелодрама с лесбийки и върколаци Бразилски фестивален хит стана мейнстрийм сензация

Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Край Лъвов мост ще подменят тополите с чинари

Поетапно ще преминем към подмяна на тополите с чинари в района на „Лъвов мост“, съобщи пред журналисти Ралица Маджарова, шеф на дирекция „Зелена система“ към Столична община, цитирана от „Фокус“.

„Целта е да се установи състоянието на дървесината, която е на повече от 30 години. Видимо по-голямата част не е в добро състояние. Самото изследване в повечето случаи потвърждава точно това“, заяви Маджарова.

„Нашите намерения са да започнем поетапно подменяне на тези тополи. Пуснали сме уведомление за съгласуване и до Института за културно наследство, тъй като тази част от бул. „Сливница“ е декларирана в института като паметник на културата, да подменим тези тополи с чинари. Чакаме от тях положително становище. На мястото на премахнатите тополи ще бъдат засадени по-подходящи, по-устойчиви и дълготрайни видове. След като получим доклада ще може да кажем каква е окончателната бройка“, добави Маджарова

„Повечето тополи, които се намират тук са в лошо състояние. Тези, които към момента покажат добро състояние ще се запазят още известно време. Дърветата в най-лошо състояние представляващи някакъв риск ще бъдат премахнати незабавно“, допълни Маджарова.

„Обследваме бул. „Сливница“ от Сточна гара до бул. „Опълченска“. По-нататък през годината ще правим и други такива изследвания в зависимост от нуждата. През миналата година обследвахме по този начин дървета в градината пред Националната художествена галерия, където в следствие н обследването някои дървета бяха премахнати. Това е много полезно за общината, защото това, което се случва в дървесината не можем да го видим с просто око. Понякога дървото изглежда в добро състояние, всъщност е възможно да крие рискове вътре в себе си“, уточни Маджарова.

„Стартирали сме съгласувателните процедури за това. Като получим доклада с окончателните резултати и съответно положителното становище ще започнем отстраняването на опасните дървета – в края на февруари, началото на март. Смятаме да го извършваме в почивни дни, за да не възпрепятстваме движението по булеварда“, каза още Маджарова.

Маджарова съобщи, че на територията на София ще се засадят между 500 и 700 дървета, които са подходящи с околните насаждения . Предимно новозасадените дървета ще бъдат чинари, липи, кълбовиден шестил, ясени, липи, кестени, каквито са по-масовите насаждения в София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.