Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Теменужка Петкова: НЕК е продала 2,4 млн. мегаватчаса електроенергия на занижени цени

Министерството на енергетиката е изискало от НЕК информация за количествата продадена електрическа енергия и евентуалните негативни последици за дружеството от тази продажба. Резултатите от тази информация са притеснителни, заяви в отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи bTV.

Данните са изпратени на прокуратурата и се извършват досъдебни разследвания, каза още тя. В периода септември – ноември 2014 г. НЕК е договорила продажба на електрическа енергия за цялата 2015 г. Плащането при всички договори е авансово. Договорените количества са в размер на 2 361 935 мегаватчаса, като са сключени 8 сделки. Петкова отказа да назове на каква цена е продадена електроенергията, защото договорите са конфиденциални.

Според Георги Кадиев от БСП НЕК без търг е продала електроенергия на търговци по цени, които не са ясни, но са доста под пазарните. Това станало в периода септември – декември 2014 г. Продадената енергия е общо 2 300 000 мегаватчаса. Ако продадената енергия е с 10% под пазарната, тогава загубата за НЕК е 25-30 млн. лв, изчисли Кадиев. По негови данни договорите са за около 250 млн. лева, което означава, че за мегаватчас са платени по 70-75 лева.

Той отбеляза, че именно тези продажби на енергия под пазарната й стойност са също причина за дупката в НЕК. Кадиев призова тези договори да бъдат спрени. В отговор министър Петкова посочи, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК, за да изясни защо тези договори са били сключени и отговорът е бил, че действащите правила за продажба на електрическа енергия го позволяват. Ето защо в момента се разработват нови правила, които няма да допускат подобни прецеденти, каза Петкова.

Петкова обясни още, че министерството работи по въпроса за отваряне на борса за търговия с електроенергия. БЕХ получи в края на декември миналата година лиценз за отварянето на борса. В момента се внедрява платформа за търговия и има възможност борсата да заработи до края на 2015 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.