Теменужка Петкова: НЕК е продала 2,4 млн. мегаватчаса електроенергия на занижени цени

Министерството на енергетиката е изискало от НЕК информация за количествата продадена електрическа енергия и евентуалните негативни последици за дружеството от тази продажба. Резултатите от тази информация са притеснителни, заяви в отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи bTV.

Данните са изпратени на прокуратурата и се извършват досъдебни разследвания, каза още тя. В периода септември - ноември 2014 г. НЕК е договорила продажба на електрическа енергия за цялата 2015 г. Плащането при всички договори е авансово. Договорените количества са в размер на 2 361 935 мегаватчаса, като са сключени 8 сделки. Петкова отказа да назове на каква цена е продадена електроенергията, защото договорите са конфиденциални.

Според Георги Кадиев от БСП НЕК без търг е продала електроенергия на търговци по цени, които не са ясни, но са доста под пазарните. Това станало в периода септември - декември 2014 г. Продадената енергия е общо 2 300 000 мегаватчаса. Ако продадената енергия е с 10% под пазарната, тогава загубата за НЕК е 25-30 млн. лв, изчисли Кадиев. По негови данни договорите са за около 250 млн. лева, което означава, че за мегаватчас са платени по 70-75 лева.

Той отбеляза, че именно тези продажби на енергия под пазарната й стойност са също причина за дупката в НЕК. Кадиев призова тези договори да бъдат спрени. В отговор министър Петкова посочи, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК, за да изясни защо тези договори са били сключени и отговорът е бил, че действащите правила за продажба на електрическа енергия го позволяват. Ето защо в момента се разработват нови правила, които няма да допускат подобни прецеденти, каза Петкова.

Петкова обясни още, че министерството работи по въпроса за отваряне на борса за търговия с електроенергия. БЕХ получи в края на декември миналата година лиценз за отварянето на борса. В момента се внедрява платформа за търговия и има възможност борсата да заработи до края на 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини