След потъването на баржата: Няма промяна в качеството на водата в река Дунав

Няма промяна в качеството на водата в река Дунав, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите пред "Фокус". Наблюдението е заради потъналата баржа с опасни торови препарати в румънския участък.

Мониторингът на водите на река Дунав при с. Ново село - десен бряг, среда, ляв бряг от Регионална лаборатория – Монтана, показва:

Извършен е комплексен анализ на водните проби, взети в 17:00 часа на 12.02 и в 8:00 часа на 13.02.2015 г. При извършения анализ на резултатите от водните проби, се констатира, че получените стойности от двете направени проби са съпоставими една спрямо друга. Няма промяна в качеството на водата в река Дунав, не са констатирани замърсявания на водата. Румънското Министерство на околната среда, водите и горите има ангажимент да изпраща информация през Системата за ранно предупреждение на Международната комисия за опазване на река Дунав (МКОРД) само в случай на възможно трансгранично въздействие. Днес, в дух на партньорство между двете министерства, в Министерство на околната среда и водите бе получена следната информация: Резултатите от мониторинга на водите надолу по течението са без изменение. Пристанищната администрация е предприела мерки за изваждането на товара на баржата, като е възможно първите количества да бъдат извадени днес.

Екип на администрацията на румънски води от Банат ще бъде непрекъснато на място на инцидента с цел мониторинг на качеството на водите в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини