Порошенко: Не съм наивен, никой не знае дали ще се изпълни договореното в Минск

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази съмнение, че постигнатите в Минск договорености ще бъдат изпълнени, въпреки че те дават надежда за прекратяване на конфликта в страната. По време на посещението си в учебния център на Националната гвардия на Украйна президентът заяви, че не иска да го смятат за наивен, съобщава „РИА Новости“.

„Успяхме да постигнем договорености, които дават надежда, че нажежената ситуация в Донбас ще приключи най-накрая и ще премине в процес на политическо урегулиране. Не искам у никого да има илюзии, че изглеждам наивен – още сме много далече от мира и абсолютна увереност, че условията за мир, подписани в Минск, ще бъдат със сигурност изпълнени, няма у никого“, заяви Порошенко.

По думите му, специфичното при постигането на договорките е, че то е станало не в рамките на тристранната контактна група, а непосредствено между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. „Има надежда, че от този момент ситуацията ще има деескалация, прекратяване на огъня, разоръжаване, и именно това е пътят, който ще ни отведе към мира“, добави Порошенко.

Той каза още, че Украйна прави всичко възможно за освобождаването на пилота Надежда Савченко от затвора. Той напомни, че е постигнато споразумение за освобождаването на всички украински пленници в срок от пет дни салд изтеглянето на военната техника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят