В Берлин обезвредиха бомбата от Втората световна война

Опашка от ценители на изложба на Вежди в Люксембург Скулптурите са подредени в Галерия 88

Установиха салмонелна инфекция в старозагорска детска градина

И Румъния мести посолството си в Ерусалим Президентът Йоханис не бил информиран

Другият пострадал полицай: Хвръкна ми шапката и започнах да плюя стъкла

Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – вижте вариантите (ИНФОГРАФИКА)

Полицаи от Силистра задържаха трима мъже за извършване на незаконна иманярска дейност

Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Тихо! Телевизорът ви подслушва

Спомняте ли си огромните екрани в романа на Джордж Оруел „1984“, които шпионираха гражданите? В нещо такова са се превърнали смарт телевизорите на южнокорейския производител „Самсунг“. Оказва се, че ако човек използва функцията за подаване на гласови команди на апаратите “Samsung Smart TV” и забрави да я изключи, телевизорите денонощно чуват всичко, което се говори в стаята, опитвайки се да отгатнат дали някой не им подава команда. Като всичко чуто отива в един сървър, отдалечен на хиляди километри от телевизора и там чутото се превръща в команди.

Всичко това излезе наяве преди няколко дни, когато в интернет се породи дискусия около случайно изтърваната информация. Тя се появи първо в онлайн изданието “Daily Beast” и предизвика буря от коментари и негодувания. Оказа се, че свързаните с интернет смарт телевизори по целия свят са получили ъпдейт на своя софтуер, който пристигна заедно с нови правила за ползване. Те гласят, че “телевизорът ще слуша хората в същата стая, за да чува разпознаваемите команди”. Малко по-надолу пише нещо още по-обезпокоително: “Ако изговорените думи са лична или чувствителна информация, е възможно те да бъдат включени в записаните и предадени на трета страна данни”.

Скандалът избухна моментално, защото изданието се обърна към Корин Макшери, адвокат, занимаващ се с интелектуална собственост в Electronic Frontier Foundation (EFF), която твърди, че третата страна вероятно е компания, която превръща речта в текст, който бива изпращан до Samsung. “Ако бях потребител, щях да искам да знам коя е тази трета страна и определено ще искам да знам дали думите ми са били предадени в защитена форма“, коментира тя.

Малко е да се каже, че скандалът веднага придоби огромни размери, защото изданието се обърна и към независим експерти по сигурността, които коментираха, че е редно потребителите да знаят кои са тези „трети страни“. В същото време от „Самсунг“ пуснаха изявление, което така и не разкрива „третата страна“, а се изчерпва с уверение, че политиката за конфиденциалност на компанията е на много високо ниво.

Впоследствие все пак се изясни, че третата страна не е фирма, държава или организация, а просто сървърът на „Самсунг“. Колкото до потребителите те са защитени от това, че ако искат, могат и да изключат гласовата функция. Дали тя действа или не се разбира от знак – малко изображение на микрофон, което се появява на екрана. Да, но все пак, когато телевизорът е изключен този знак не се вижда, а една от гласовите функции предвижда включване на телевизора.

Samsung не е първата компания, която си навлича гнева на потребителите с проблеми, свръзани с прекомерното навлизане на технологиите в личното пространство. През 2013 г. LG изпита същото, след като техен клиент разбра, че телевизорът му събира информация за това какво и кога гледа.

LG признаха, че умните й телевизори са изпращали данни за зрителите на сървър на компанията даже когато съответната функция е изключена. Корейският производител заяви, че ще отстрани бъга и когато е забранена от менюто, функцията няма да праща данни. LG отрича телевизорите да са пращали лична информация за зрителя. Данните били само за гледаните от потребителя канали и се ползват за показване на съответстваща реклама.

Така че съвременните технологии, използвани у дома, не са съвсем безобидни по отношение на личното пространство на хората. Неслучайно Едуард Сноудън заяви при първото си появяване по медиите, че децата, родени днес, вероятно никога няма да живеят в среда, в която личното им пространство да е напълно защитено. В крайна сметка, който иска пълна свобода, ще трябва да се откаже от мобилния телефон, от ползването на компютър с интернет, от кредитни карти. И от „умен“ телевизор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.