Борисов се опъна на партньорите за метла в МВР и ДНС (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов защити председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и обяви, че няма да ги сменя. С това получи заплаха от представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, че добруването в коалицията може да се развали.

"Виждате по тези „Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквениковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. - извел съм си поуки за мен." Така коментира ситуацията в Брюксел премиерът, цитиран от БТА. По думите му „Светлозар Лазаров в момента се старае много“. А за работата му при предишното правителство Борисов директно обвинява бившия премиер Пламен Орешарски. По същия начин защитава и шефа на ДАНС. „Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни", казва Борисов по повод анализа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства и разработката „Червеи". Според него двамата били само „изпълнители“.

„Смятаме, че тези хора не си изпълняват служебните задължения, че са компрометирани и компрометират цялата система на МВР", обяви обаче лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов. И изтъкна, че Борисов ще поеме сега отговорността от по-нататъшната им работа. Симеонов каза, че заради Писанчев и Лазаров ще се промени отношението на ПФ към кабинета. "Не сме много щастливи от това, че държавата не може да намери по-добри специалисти в ДАНС и в МВР. Би трябвало да намери, има такива хора", добави той.

"Ако не бъдат взети предвид тежките провали - „Лясковец“ за Лазаров, а за Писанчев и ДАНС източването на 4 млрд. от КТБ, Борисов рискува да разклати коалицията", заяви Атанас Атанасов от Реформаторския блок, цитиран от Нова тв.

Борисов показа раздразнение от натиска на РБ за смяна на шефа на БНБ, като в прав текст каза, че законът не му позволява да го отстрани. „Започва да ми омръзва популизма на гърба на моята партия“, каза Борисов, но уточни, че съзнателно ГЕРБ отказва подкрепа за номинирания от Иван Искров за подуправител на БНБ Димитър Костов, защото е бил част от управлението на Жан Виденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини