Каним заможни гмуркачи на турове от Калиакра до Констанца

Трансгранични подводни турове ще рекламират България и Румъния като нови дестинации за популярния по света и скъп подводен туризъм. Експерти от Института по океанология при БАН са изследвали морското дъно между носовете Сиврибурун и Калиакра и са намерили 8 неоткрити досега потънали дървени кораба с дължина от 15 до 40 м, круширали край българския бряг през 19-20 век. Тепърва океанолозите ще изследват още 77 находки, фиксирани с американската миниподводница на института. Проучването бе извършено в рамките на проект HERAS за изследване на подводното археологическо наследство в черноморския шелф, обясни директорът на института проф. Атанас Палазов. Партньори в HERAS са научен институт от Букурещ, музеи в Каварна и Констанца и румънското подводно-изследователско общество.

На румънска територия по дъното били намерени останки от десетина кораба. Всички находки в двете страни ще бъдат класифицирани и разрешените за достъп ще влязат в подводни туристически маршрути. До потъналите бойни кораби гмуркачи няма да се допускат, тъй като се считат за военни гробища, обясни проф. Палазов.
Най-добре запазени са останките, потънали на по-голяма дълбочина, а круширалите близо до брега се унищожават от тралове и ударите на вълните. Според професора с бъдещите подводни турове със сигурност ще спечелим богати гости, тъй като само оборудването за подобно хоби тръгва от 2000 лв. и стига над 10 000 евро. В маршрутите ще има обекти за всеки гмуркач - и за любители, спускащи се от 25 до 40 м, и за технически водолази, изследващи дъното на дълбочина от 100 м.

Проектът HERAS струва 1,411 млн. евро и се финансира от ЕС и правителствата на България и Румъния

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес