Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Над 300 са заболелите от кърлежи Увеличават се инфекциите от кръвопиещи насекоми

Жена не може да се свърже със 112 половин час

Каним заможни гмуркачи на турове от Калиакра до Констанца

Трансгранични подводни турове ще рекламират България и Румъния като нови дестинации за популярния по света и скъп подводен туризъм. Експерти от Института по океанология при БАН са изследвали морското дъно между носовете Сиврибурун и Калиакра и са намерили 8 неоткрити досега потънали дървени кораба с дължина от 15 до 40 м, круширали край българския бряг през 19-20 век. Тепърва океанолозите ще изследват още 77 находки, фиксирани с американската миниподводница на института. Проучването бе извършено в рамките на проект HERAS за изследване на подводното археологическо наследство в черноморския шелф, обясни директорът на института проф. Атанас Палазов. Партньори в HERAS са научен институт от Букурещ, музеи в Каварна и Констанца и румънското подводно-изследователско общество.

На румънска територия по дъното били намерени останки от десетина кораба. Всички находки в двете страни ще бъдат класифицирани и разрешените за достъп ще влязат в подводни туристически маршрути. До потъналите бойни кораби гмуркачи няма да се допускат, тъй като се считат за военни гробища, обясни проф. Палазов.
Най-добре запазени са останките, потънали на по-голяма дълбочина, а круширалите близо до брега се унищожават от тралове и ударите на вълните. Според професора с бъдещите подводни турове със сигурност ще спечелим богати гости, тъй като само оборудването за подобно хоби тръгва от 2000 лв. и стига над 10 000 евро. В маршрутите ще има обекти за всеки гмуркач – и за любители, спускащи се от 25 до 40 м, и за технически водолази, изследващи дъното на дълбочина от 100 м.

Проектът HERAS струва 1,411 млн. евро и се финансира от ЕС и правителствата на България и Румъния

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.