Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

Каним заможни гмуркачи на турове от Калиакра до Констанца

Трансгранични подводни турове ще рекламират България и Румъния като нови дестинации за популярния по света и скъп подводен туризъм. Експерти от Института по океанология при БАН са изследвали морското дъно между носовете Сиврибурун и Калиакра и са намерили 8 неоткрити досега потънали дървени кораба с дължина от 15 до 40 м, круширали край българския бряг през 19-20 век. Тепърва океанолозите ще изследват още 77 находки, фиксирани с американската миниподводница на института. Проучването бе извършено в рамките на проект HERAS за изследване на подводното археологическо наследство в черноморския шелф, обясни директорът на института проф. Атанас Палазов. Партньори в HERAS са научен институт от Букурещ, музеи в Каварна и Констанца и румънското подводно-изследователско общество.

На румънска територия по дъното били намерени останки от десетина кораба. Всички находки в двете страни ще бъдат класифицирани и разрешените за достъп ще влязат в подводни туристически маршрути. До потъналите бойни кораби гмуркачи няма да се допускат, тъй като се считат за военни гробища, обясни проф. Палазов.
Най-добре запазени са останките, потънали на по-голяма дълбочина, а круширалите близо до брега се унищожават от тралове и ударите на вълните. Според професора с бъдещите подводни турове със сигурност ще спечелим богати гости, тъй като само оборудването за подобно хоби тръгва от 2000 лв. и стига над 10 000 евро. В маршрутите ще има обекти за всеки гмуркач – и за любители, спускащи се от 25 до 40 м, и за технически водолази, изследващи дъното на дълбочина от 100 м.

Проектът HERAS струва 1,411 млн. евро и се финансира от ЕС и правителствата на България и Румъния

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.