Кирил Домусчиев: Бойко Борисов има опит, а обществото е узряло за реформи - време е

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” даде откровено интервю, в което каза мнението си.

„Каква е Вашата оценка за дейността на правителството и на Бойко Борисов след изминалите 100 дни?”, попита Беновска.

Домусчиев изрази мнение, че според него трябва да се гледа на постигнатото до момента като резултат от работата на целия екип на правителството, а не като лична заслуга на Борисов.

„Специално за премиера Борисов, моята оценка е положителна, защото е видно, че той е достатъчно активен, има желание за извършване на реформи. Запушиха се доста дупки, подобрява се работата и на Министерството на финансите”, отчете Домусчиев.

Според него все пак времето до момента е прекалено кратко, за да се правят някакви равносметки и има още много работа, която трябва да се свърши и още много недоразумения, които трябва да бъдат отстранени. Той даде пример с ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, които общо са 1560mW и там работят под 900 човека, докато в Марица-Изток 2 мощността е 1500mW, а работят 2500 човека. „Това за какво Ви говори?”, реторично попита Домусчиев.

„Вие от КРИБ какво ще посъветвате правителството по отношение на ТЕЦ Марица-Изток 1, 2 и 3?”, попита Беновска.

„Там трябва да се извърши реформа, трябва да се извършат съкращения и оптимизиране на цената, защото в крайна сметка тази цена я плащаме всички ние. Не може да продължава това разхищение.”, смята Домусчиев и допълни, че другия пример в това отношение е парадокса с държавната администрация, която всяка година расте, а населението намалява.

„Г-н Домусчиев, тази седмица се обърнахте с отворено писмо, като подчертахте, че вече два месеца и половина НСТС не се е събирал на редовно заседание, а в същото време се приемат ключови за социалната политика решения, включително законодателни. Преди да коментирате тази тема, нека Ви спомена за две новини от г-н Ивайло Калфин – първата е, че в четвъртък ще има заседание на НСТС, а втората, че той каза: „да, приемам забележката, че НСТС не е заседавал и считам това като моя не добре изпълнена задача”. Какво следва оттук нататък?”, попита Беновска.

Домусчиев изрази надежда, че на срещата в четвъртък в един „бон тон” ще бъде постигнато съгласие по важните въпроси, които ще се обсъждат.

Беновска допълни въпроса си с още един цитат от Ивайло Калфин по повод изминалите 100 дни от сформирането на настоящото правителство: „Приемам съвети, в това число и от работодателите, но наставления приемам само от Бойко Борисов”. Как ще съхраните добрия тон като поставяте в ъгъла един натоварен с отговорности, високопоставен, висококултурен и отговорен човек като министър Калфин?”, попита Беновска.

„Специално аз и хората от КРИБ не мисля, че сме по-малко образовани, възпитани и културни от министър Калфин”, заяви Домусчиев. Според него много българи биха били ощетени от реформите, които предлага Калфин.

„Притиснат в ъгъла е не Калфин, а бизнеса и българина”, смята Домусчиев.
Председателят на КРИБ разкри, че преди няколко седмици със свои колеги е имал среща в кабинета на социалният министър Ивайло Калфин. По думите на Домусчиев, разговорът е бил конструктивен, но от срещата не е последвало нищо съществено като инициатива от страна на социалното министерство.

„Искаме да виждаме ясни неща и то на ниво работни групи”, заяви Кирил Домусчиев и допълни, че според КРИБ не е необходимо да се увеличават данъците и социалните осигуровки, защото резерви могат да се търсят в злоупотребите и изтичането на ресурси. Дупката, по думите на Домусчиев, е около 2 милиарда лева и тя може да бъде запушена чрез оптимизиране на разходите, които се правят.

„Преди малко почетният президент на КТ „Подкрепа” Тренчев и новият президент Манолов заявиха, че Борисов се е променил, научил си е уроците, но никой не вижда белезите по гърба му. Казвам Ви това, за да се опитате, партнирайки на правителството като Ваше задължение и мисия, да се поставите и на тяхно място”, отбеляза Беновска.

Домусчиев каза, че се поставя на тяхно място и изтъкна, че на срещите си с всеки един от министрите имат продуктивен характер. Той все пак отчете, че срещата му със здравния министър например е била много по-продуктивна, отколкото срещата му с социалния министър Калфин, с когото по думите му са останали неразбрани.

„Нито на Борисов, нито на министрите му ще им бъде лесно. България се намира в изключително тежко състояние, но сега е времето за реформи. Хубавото е, че Борисов е натрупал много опит, познава много добре нещата и би трябвало да се възползва от момента той и неговите министри, пак казвам, защото тук става дума за една коалиция и има някои министерства, които ми се струва, че са си отделни губернии. Обществото е узряло за реформа и това го усещам в разговорите, които провеждам”, смята Домусчиев.

„Разкажете какво се случи на срещата ви със здравния министър Москов?”, попита Беновска.

Домусчиев каза, че разговорът е бил много продуктивен като някои от идеите на КРИБ са били много добре приети. Той отбеляза, че се е отделило внимание на злоупотребите в Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и са се обсъдили възможностите за решаване на проблемите там, защото по думите му не може в страна като България да има толкова голям процент от населението инвалиди (около 1 милион).

„Откакто сте председател на КРИБ, как се развива тя?”, попита Беновска.
„Много съм радостен, че на всяко заседание на УС приемаме нови членове. Тази седмица очакваме над 30 сериозни компании да бъдат одобрени за членове на Управителния съвет”, разкри Домусчиев и добави, че в КРИБ няма групички по интереси и се работи заедно в интерес на бизнес средата в България. По думите му КРИБ добива все по-голяма популярност и се отваря все повече за бизнеса в страната.

„Сякаш покрай темите за реформи в държавата забравяме друга важна тема. Какво става с Лудогорец?”, попита Беновска.

„Да Ви кажа честно заради всички тези срещи, разговори и т.н. не успях да видя какво се случва в Лудогорец, пропуснах подготвителния период. В момента разчитам на уменията на изпълнителния директор и старши-треньора, че са добре подготвени. Утре им предстои първи мач от турнира за Купата на България срещу Берое, да се надяваме, че Лудогорец ще бъде този отбор, който сме свикнали да виждаме.”, завърши Домусчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини