Министър Митов призна: Не обяснихме достатъчно добре за щаба на НАТО

"Нито България се кани да воюва с някого, нито Русия има намерение да воюва с нас". Това подчерта отново министърът на външните работи Даниел Митов. Той призна, че са допуснали една грешка спрямо обществеността във връзка с щаба на НАТО в България. „Не обяснихме какво точно се случва”, каза той пред Дарик.

„Въпросният координационен център – с 40 човека - 20 от които български офицери, беше заложен отдавна в програмата 2020. В координационния център няма нищо страшно, необичайно. Ние сме държава член на НАТО и подобни неща се случват, както има и учения през цялото време. В близост до нас освен Украйна има и друг конфликт – „Ислямска държава. НАТО трябва да има готовност да реагира”, обясни министърът.

За дебата за щаба на НАТО в София и позицията на „Атака”, че България трябва да напусне Алианса министър Митов коментира, че партията си имат своята позиция и си гони нейния дневен ред.

„Зад нас стои много силен съюз. НАТО е най-силният военнополитически съюз в човешката история. Това са 28 държави, които формират повече от половината брутен вътрешен продукт на света. Това е мощ, която е сътрудник на България”, добави Митов.

По думите му този координационен център е нужен на целия източен фланг на НАТО. „Трябваше много по-отрано да обясним на обществеността какво се прави, за да не бъде използван един такъв сравнително незначителен елемент за нагнетяване на истерия”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини